Finans Nyhet

Bertil Villard hoppar av som AMF-ordförande

Publicerad

AMF Pensions ordförande Bertil Villard hoppar av sedan det avslöjats att han ägnat sig åt skatteplanering.

I ett mail skriver Bertil Villard att han inte längre känner förtroende för ägarna i AMF – och att de uppenbarligen inte känner något förtroende för honom, efter de mediala reaktioner som ägarna givit uttryck för.

– Man kan ha synpunkter på om detta är skatteplanering eller inte. Men klart är att ägarna kände till vad jag hade gjort när jag fick uppdraget. Trots det väljer de nu att hänga ut mig. Sådana ägare vill inte jag arbeta för, säger Bertil Villard till TT.

Bertil Villard lämnar även statliga utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia.

Annons

”I samband med att jag har valt att lämna ordförandeposten i AMF väljer jag även att lämna det offentliga uppdraget som styrelseordförande i Lernia AB”, skriver han i ytterligare ett mail.

Avhoppet kommer sedan det avslöjats att Villard ägnat sig åt skatteplanering och LO, som hälftenägare, kraftigt reagerat.

– Min uppfattning är att Bertil Villard har passerat det som är våra etiska riktlinjer. Och det har naturligtvis betydelse för hans förtroende, sade LO:s vice ordförande Per Bardh till TT på torsdagen.

Annons

Skatteplaneringen, där Villard flyttat vinster på 23 miljoner kronor till bolag i Peru där skatten är fyra procent, behöver i sig inte vara olaglig även om Skatteverket anklagat honom för skatteflykt.

Men enligt LO bryter agerandet mot AMF:s egna etiska riktlinjer.

Annons