Finans Nyhet

Bedrägeri dyrt för Saab

Publicerad

Saab i Tyskland kan förlora minst tio miljoner kronor i en bedrägerihärva. Utredningen omfattar försvunna bilar i flera länder.

Den misstänkte är en extern konsult som sålt diplomatbilar åt Saab. Enligt tidningen Dagens Industri har mängder av bilar försvunnit utan att det har kommit in några pengar.

På Saab är man mycket sparsam med uppgifter.

– Vi kan bara bekräfta att det finns ett fall, säger Olaf Meidt, pr-chef på Saab i Tyskland, till TT.

Annons

I våras blev ledningen varse om misstänkt bedrägeri. Det rör sig om en extern konsult som arbetar på frilansbasis åt Saab. Han är inte anställd av Saab.

Enligt en uppgiftslämnare till Dagens Industri har ett 30-tal bilar försvunnit i Storbritannien, och utredningar pågår också i Österrike och Schweiz.

Olaf Meidt vill inte gå in på vad som har hänt.

Annons

– På grund av pågående utredningar får vi inte lämna några ytterligare kommentarer. Vi kan bara bekräfta att det finns ett fall, och det är ett tyskt fall, så det ska lösas i Tyskland, säger Olaf Meidt.

– Det enda jag kan säga är att vi förväntar oss en ekonomisk förlust på minst en miljon euro, tillägger Olaf Meidt.

Enligt DI ska den misstänkte konsulten för några år sedan ha dömts efter att ha arbetat med liknade uppgifter på Volvo Personvagnar. Christer Gustafsson, presschef på Volvo Personvagnar, förklarar dock att han inte känner till något om detta.

Annons

TT

Annons