Finans Nyhet

Båvestam i private placement

Publicerad
Uppdaterad

Nyligen avhoppade Mannheimeradvokaten säljer Voddleraktier.

Martin Lindgren

Bolagsrättsspecialisten Urban Båvestam gick nyligen över från Mannheimer Swartling till den avsevärt mindre byrån Westermark Anjou (och intervuades därom i Realtid.se).

Nu står Båvestam som avsändare på en annons i Dagens Industri där runt 1,5 procent av aktierna i ”video on demand”-företaget (som Spotify fast för film) Voddler säljs till ett icke angivet pris.

– Det är två säljare som säljer, mer än så får jag inte säga, säger Urban Båvestam om vem det är som anlitat honom. Han känner den ena av dem.

Annons

Däremot får han berätta om orsaken till att försäljningen sker just nu: Nokia har nyligen gått in med 8 miljoner dollar i bolaget via Nokia Growth Partners. Beloppet ska betalas i två omgångar, och är för konvertibler med konverteringskursen 6,06 kronor per aktie.

Denna kurs kan ge en fingervisning – om än knappast mer än så – om vad de som säljer siktar på för pris för de 949.867 aktier som bjuds ut. Nokianvesteringen nämns i DI-annonsen – förhoppningen är alltså att Nokia-investeringen ska ha genererat intresse för bolaget. Och skulle 1,5%-posten vara värd sex miljoner kronor är bolaget totalt värt 400 miljoner kronor (6 Mkr / 0,015).

– På stämman nyligen togs en förköpsklausul bort ur bolagsordningen, vilket öppnar för försäljning, förklarar Urban Båvestam initiativet vidare (förköpsklausul är inte detsamma som hembudsklausul: i det senare fallet är köparen skyldig att kontakta övriga aktieägare efter köp, medan det i förköpsklausuler är säljaren som är skyldig att göra detta).

Annons

På grund av regler kring försäljning av aktier i onoterade bolag får erbjudandet som annonsen innehåller inte leda till att fler än tio ägare köper posten.

De tre största ägarna i Voddler är idag Abelia Investment Ltd, Lotsa Holding och Deseven. Urban Båvestam vet inte vilka individer som står bakom bolagen i fråga. Realtid.se har dock tidigare skrivit om Deseven (i samband med den sedermera avbrutna O2-noteringen i mars 2010):

”Bakom Deseven finns en rad tidigare chefer på bolag som Adcore/Connecta, Mind och Cell Networks. En av dessa är Connectas nuvarande ordförande Johan Wieslander, som var ledamot i O2:s styrelse fram till november.”

Annons

Anbudstiden för Voddler-aktierna pågår till 18 mars; ett datum som enligt Urban Båvestam är satt med hänsyn till sportlovet.

UPPDATERING

Anders Sjöman, kommunikationschef på Voddler, säger att förutom ovannämnda ägare äger de finska riskkapitalbolagen Eqvitec och Elisa väsentliga delar.

– Det var många som gick in och investerade 2005 när bolaget grundades, troligen är det någon av dem som nu säljer, gissar Sjöman.

Grundarna av bolaget, några tekniker, äger enligt Anders Sjöman inte särskilt mycket av bolaget.

Annars, vad är på gång?

– Appar. Vi har en ansökan som är inne för godkännande hos Apple. Vad gäller Android däremot är filmbolagen mer avvaktande på grund av rädsla för hackers, där ska de få tycka till först, säger Sjöman.

Annons