Finans Nyhet

Baugur anklagas för bedrägeri

Publicerad

Jon Asgeir Johannesson, vd:n för det isländska företaget Baugur, har av den isländska polisen delgivits misstanke för bedrägeri. Baugur har under de senaste åren köpt ett flertal av Storbritanniens största detaljhandelskedjor.

Den isländska polisundersökningen har pågått flera år och innefattat både misstankar om falska fakturor, skattebrott och förskingring.

Totalt handlar det om en lista på över 40 bedrägeri-punkter som Jon Asgeir Johannesson och fem andra personer delgetts.

Övriga fem anklagade är Jon Asgeir Johannessons syster, Kristin Johannesdottir, liksom hans pappa Johannes Jonsson samt Baugurs före detta vd Tryggvi Jonsson och två revisorer.

Annons

En talesman för Baugur sade i helgen via ett pressmeddelande på bolagets hemsida att Johannesson är oskyldig.

Polisundersökningen inleddes för tre år sedan efter att en före detta anställd berättat att Baugur-cheferna använt företagets kapital för sina egna behov.

Hur de exakta anklagelserna lyder kommer offentliggöras i en tingsrättsförhandling på Island den 18 augusti. Det kan dröja ytterligare två år innan en möjlig rättegång blir av.

Annons

Baugur är ett av de isländska företag som den senaste tiden seglat ut på internationell inköpsräd. Familjen Johannesson äger 70 procent av bolaget som äger detaljhandelskedjor över hela Island. Sedan 2003 har bolaget expanderat i Storbritannien med förvärv av modekedjor som Karen Millen och Oasis, leksaksaffären Hamleys och dagligvarukedjan Iceland.

Annons