Finans Nyhet

Bättre än väntat för Astra Zeneca

Publicerad

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 1 486 miljoner dollar för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1 084 miljoner dollar för motsvarande period 2004.

Brittisk-svenska Astra Zenecas vinst steg med över 30 procent till nästan 1,5 miljarder dollar, jämfört med första kvartalet i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1,3 miljarder dollar.

Bolaget sålde för 5,7 miljarder dollar under kvartalet, vilket var 9 procent bättre än året innan och också mer än vad analytikerna hade spått.

Vd Tom McKillop var nöjd med inledningen på året och konstaterade att bolaget är på rätt väg för att nå sina ekonomiska mål för helåret.

Annons

Förra hösten var kantad av misslyckanden för de läkemedel som var tänkta att bli bolagets framtida storsäljare. Blodproppshämmaren Exanta fick nobben i USA och stötte även på motstånd i EU-prövningen, cancerläkemedlet Iressa visade sig inte vara så effektivt som man trott och kolesterolsänkaren Crestors säkerhet ifrågasattes upprepade gånger.

Under första kvartalet fördubblades visserligen Crestors försäljning till 273 miljoner dollar, jämfört med första kvartalet i fjol. Men marknadsandelen är fortfarande liten.

Under första kvartalet var det i stället uppföljaren till Losec, magsårsmedlet Nexium, som uppvisade försäljningsframgångar. Medlet sålde för 1 055 miljoner dollar, vilket var en ökning med 11 procent. Även Seroquel, som används vid behandling av schizofreni, sålde bra.

Annons

Ytterligare en orsak till den förbättrade vinsten är att bolaget minskat sina kostnader. Under årets första månader sjönk kostnaderna för forskning och utveckling, marknadsföring och administration med sammanlagt 4 procent.

Astra Zenecas rapport fick ett positivt mottagande på Stockholmsbörsen. Strax efter klockan 14 hade aktien stigit med runt 2 procent.

TT

Annons

Annons