Finans Nyhet

Batteriladdarnas Rolls-Royce?

Publicerad
Uppdaterad

Laddare från Dalarna hädanefter i lyxbilen.

Martin Lindgren

Rolls-Royce Motor Cars väljer Dalarna-företaget CTEK som partner och leverantör av batteriladdare. CTEK kommer att leverera sina batteriladdare som tillbehörsutrustning till Rolls-Royce bilmodeller Phantom och Ghost.

– Att just Rolls-Royce, med sina extremt höga kvalitetskrav, väljer oss är en bekräftelse på att den unika nygenerationsteknik för batteriladdare som vi har utvecklat är väldigt bra, säger CTEKs koncernchef Jarl Uggla i ett pressmeddelande.

Till Realtid.se säger Uggla att batteriladdaren är specialanpassad för Rolls-Royce, och inte kan jämföras med de batteriladdare från CTEK som finns att köpa på Jula, Clas Ohlson och Mekonomen. På Mekonomen går en CTEK-laddare på mellan 700 och 800 kronor, uppskattar Jarl Uggla.

Annons

CTEK grundades av Bengt Wahlqvist som en kommersialisering av ett projekt åt ett batteriföretag i slutet av 1990-talet. I maj 2008 köpte norska private equity-företaget FSN Capital Partners majoriteten av företaget (och Wahlqvist är numera folkbokförd i Schweiz).

FSN:s enda svenska partner Peter Möller, med en bakgrund på Permira och Goldman Sachs, sköter CTEK-investeringen från FSN:s Sverigekontor vid Stureplan i Stockholm. Under FSN-tiden har omsättningen i bolaget ökat kraftigt: under maj till december 2008 omsattes 118 miljoner kronor i CTEK Sweden AB, och under 2009 sålde man för 222 miljoner kronor.

I samband med investeringen i CTEK meddelades att man höll öppet för en börsintroduktion av företaget 2013.

Annons

Bland CTEKs övriga kunder finns Bentley, Ferrari, Lamborghini, Maserati, Maybach, Mercedes och Porsche. Dessutom har CTEK tecknat avtal med Audi, BMW, Corvette och Lexus.

Annons