Finans Nyhet

Bara rika skidanläggningar får miljonbidrag

Publicerad

Staten pytsar ut miljonbelopp till redan rika skidkoncerner medan fattiga skidbackar inte får ett rött öre. ”Vi satsar på bästa utfallet på investerade pengar”, säger Örjan Berglund på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Jämtlands län beviljade under förra året regionala stöd på 35 miljoner kronor till olika skidanläggningar. Skistar, som redan har en sprängfylld kassa, har under de senaste fem åren fått drygt 75 miljoner kronor i bidrag.

Skidanläggningen Tännäskröket, ett dotterbolag till koncernbolaget Unihold med säte i Stockholm, ligger ungefär två mil från skidmetropolen Funäsdalen. Tännäs by, där backen ligger, blomstrade en gång med flera matbutiker, post, bensinmack, vandrarhem och flera stugbyar. När skidanläggningen stängde 1992 var det som spiken i kistan för den lilla byn. Långsamt försvann matbutiker, macken och andra serviceanläggningar.

För fyra år sedan återuppstartades skidanläggningen med nio nedfarter av Unihold. Siktet ligger på barnfamiljer som vill ta det lite lugnare och få mer av naturupplevelser. Sedan dess har cirka 50 miljoner kronor investerats i anläggningen. Det har bland annat resulterat i nya liftar, nya nedfarter, snökanonanläggning, restaurang samt lägenheter och hus till försäljning och uthyrning.

Annons

Samtidigt sökte bolaget ett regionalt investeringsstöd hos Länsstyrelsen baserat på 50-miljonersinvesteringen. Ansökan gick vidare till Nutek som beviljar större summor över 25 miljoner kronor. Men stödet på 12,5 miljoner kronor uteblev.

– Vi fick ett nej från Länsstyrelsen med motiveringen att man endast satsar på lönsamma anläggningar. Det är djupt orättvist, säger Deniz Buluz platschef för skidanläggningen Tännäskröket i Funäsdalen.

.

Annons

– Trots att stödet uteblev genomförde vi alla planerade investeringar med helt egna medel. Det har väckt nytt liv i Tännäs och skapar stora möjligheter till kringverksamheter och aktiviteter. Det har gynnat byggföretagarna i bygden och vår anläggning sysselsätter tio personer per år.

Förra året lämnade Unihold in en ny ansökan. Men den här gången gällde investeringsstödet ett betydligt mindre belopp – 16 miljoner kronor, vilket skulle innebära ett stöd på fyra miljoner kronor. Återigen avslogs ansökan av Länsstyrelsen med motiveringen ”jag tror inte på Tännäs”, enligt Deniz Buluz.

”Jag” är i det här fallet enhetschef Örjan Berglund, chef för företagsstöd på Länsstyrelsen i Jämtland. Han har makten att med ett enda pennstreck hjälpa eller stjälpa stöd upp till 1,2 miljoner kronor, hans närmaste chef upptill 5 miljoner kronor, högre belopp – då gäller landshövdingen.

Annons

– En person ska inte kunna bestämma om stöden. Det borde istället vara en panel som tar besluten, anser Deniz Buluz.

Men Örjan Berglund på Länsstyrelsen håller inte med.

– De måste visa att anläggningen har förutsättningar, säger han till Realtid.se.

Så här står det bland annat i hans första yttrande som Realtid.se har tagit del av:

”Att bygga upp en ny anläggning med enbart släpliftar är att ligga sämre till konkurrensmässigt när i princip alla något större anläggningar/områden har moderna stolsliftar… För att ekonomiskt klara av det kvalitets- och komfortförbättringar som moderna stolsliftar innebär måste utgångspunkten vara en befintlig anläggning som är lönsam”.

– Stolsliften som vi har används inte längre. Men vi planerar en ny. Vi har flera moderna släpliftar. Ramundberget har till exempel bara en ny stolslift, resten är äldre släpliftar, säger Deniz Buluz på Unihold.

Efter ett möte med den dåvarande landshövdingen Maggi Mikaelsson i september 2007 har Unihold fått en ny chans. Stödet skulle beviljas om bolaget kunde visa på en ordentlig ökning i omsättning.

– Vår omsättning har tredubblats. Än har inte stödet beviljats, säger Deniz Buluz.

Enligt honom har Länsstyrelsen nu anlitat en konsult för att granska bolagets ekonomiska livskraft.

– Vi har skrivit avtal på tre hus som sålts och som kommer att betalas under 2008/2009. För skidanläggningen beräknar vi en omsättning på tre miljoner kronor. Husförsäljningen kommer i år att täcka förlusten vi gör i driften. Det betyder att vi under nästa år täcker förlusterna som vi gör på driften.

Deniz Buluz säger också att Tännäskrökets mark och fastigheter är obelånade.

— Detta borde väga tungt i konsultens bedömning. Vi har visat på ett årligt överskott i koncernen på 11 miljoner kronor som gott och väl täcker Tännäskrökets förluster. De investeringar vi ansökte om är redan betalda.

– Nu vill konsulten besöka vår anläggning, vilket vi givetvis välkomnar. Men vi frågar oss om hans uppdrag egentligen är något annat än enbart kontrollera vår förmåga att täcka förluster, eftersom han redan fått dessa siffror svart på vitt.

Allt är betalt. Varför då stöd?

– Problemet är att våra konkurrenter har en rabatt i och med stöden. Samma år som vi nekas bidrag får Funäsdalsberget 25 miljoner kronor. Det känns hårt. Vi behöver också uppmuntran, säger Deniz Buluz.

Annons