Bankföreningen beställde och betalade konkurrensrapport

Handelsbanken, SEB, SwedbankHandelsbanken, SEB, Swedbank
Publicerad
Uppdaterad

Svenska Bankföreningen beställde och betalade en rapport om konkurrensen på den svenska bankmarknaden. Budskapet som trummades ut var att konkurrensen är stark.

Realtid.se

Efter en rapport från analyshuset Copenhagen Economics från i höstas gick Bankföreningen ut med en pressrelease med rubriken ”Stark bankkonkurrens i Sverige”

Slutsatsen att konkurrensen på den svenska bankmarknaden ”är stark” går däremot inte att hitta i rapporten från Copenhagen Economics.

”Vi anlitar Copenhagen Economics eftersom det är ett företag med gott anseende. Vi utgår därför från att de har gjort en självständig och professionell analys av konkurrensen,” svarar Lena Barkman, kommunikationschef på Svenska Bankföreningen i ett mail till SvD.

Annons

– Om Bankföreningen både har betalat för rapporten och bestämt vem som ska skriva den, är det svårt att se rapporten som en oberoende och självständig analys av bankmarknaden, säger Magnus Fredriksson, professor inom media och kommunikation på Göteborgs Universitet.

Bankföreningen finansieras av de 32 bankmedlemmarna, inklusive de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank.

 

Annons

 

Annons