Finans Nyhet

Bananbråk i EU

Publicerad

Det är något fuffens med EU:s banantullar, anser Sverige och försöker blockera en ny tullordning som skulle kunna innebära dyrare bananer i svenska affärer. Men stödet från andra länder är oklart.

Det kanske var något färre länder som uttalade sig emot än vad vi hade hoppats, sade Lars-Olof Lindgren, statssekreterare för handelsfrågor hos närings- och handelsminister Thomas Östros, efter måndagskvällens sena middag i Bryssel om banantullar samt läget inför rundan inom världshandelsorganisationen WTO i Hongkong i december.

Den svenska regeringen hoppas på stöd från Danmark, Tyskland och en del av de nya medlemsstaterna i Öst- och Centraleuropa mot den ordning för tullar på bananer som EU-kommissionen föreslog förra veckan. Efter att ha fått nej på två tidigare förslag, 230 respektive 187 euro per ton, från en panel inom världshandelsorganisationen WTO, har kommissionen föreslagit 179 euro per ton.

Det borde vara 75 euro per ton, beskriver Lars-Olof Lindgren den svenska regeringens position.

Annons

EU har för närvarande en komplicerad bananregim där kvoter och tullar blandas.

Tidigare kolonier till EU-länder, de så kallade AVS-länderna i Afrika, Sydamerika och Västindien, har en egen, gynnad ställning. Bananodling i mindre skala på Kanarieöarna och i Medelhavsländer skyddas också av den nuvarande ordningen.

Kommissionens förslag innebär slut på kvoter och övergång till tullar för alla bananproducerande länder utom AVS-länderna, som föreslås få en tullfri kvot som ska delas upp mellan EU-länderna.

Annons

Sverige hävdar, stöttade av ytterligare några medlemsländer som tillsammans hoppas kunna driva fram en lägre nivå, att det är befängt att behålla de höga tullarna. Det vore mycket, mycket billigare för EU att betala ut pengar direkt till de europeiska bananproducenterna, och AVS-länderna, än att behålla tullarna på hög nivå.

EU-kommissionen hoppas, efter måndagens diskussion, kunna få ett beslut om tullarna vid torsdagens möte mellan EU:s budgetministrar. För att det ska vara möjligt måste kommissionen föreslå förändringar i kvottilldelning för flera länder och frågan vara färdigdiskuterad till torsdagen.

TT

Annons

Annons