Finans Nyhet

Bakslag för Jas i Pakistan

Publicerad
Uppdaterad

Condoleezza Rice utspel om att Pakistan får köpa stridsflygplanet F16 från USA innebär ett bakslag för Sveriges möjligheter att sälja Jas Gripen till Pakistan. USA:s besked betecknas som ett resultat av att Pakistan deltagit i kampen mot talibanerna och Bin Laden.

Olle Blomkvist

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice avslutade i helgen sitt besök i Indien, som öppnat för spekulationerna att både Pakistan och Indien kommer att erbjudas att köpa det amerikanska stridsflygplanet F16, uppger indiska tidningar. Att båda länderna erbjuds köpa F16 skulle vara ett sätt att inte underminera stabiliteten i området.

Pakistan uppges i en första vända erbjudas 25 stycken F16-plan.

Pakistans president Pervez Musharraf besökte Sverige och träffade statsminister Göran Persson i juli förra året.

Annons

– Musharraf nämnde att Pakistan är intresserat av att köpa Jas 39 Gripen av oss, sa Göran Persson till SvD.

Göran Persson förnekade att han ”talade för varan”, enligt Svenska Dagbladet.

Men USA:s öppning för en affär med Pakistan är ett bakslag för Saab och Jas Gripen.

Annons

Men det håller inte Peter Larsson, presschef på Saab, med om.

– Så kan man inte se det. Jag har bara sett Condoleezza Rice’s utspel som mediauppgifter. Pakistans upphandling av stridsflygplan är inte nära förestående, säger Peter Larsson på Saab till Realtid.se.

– Pakistan har inte gjort någon officiell upphandling än. De har inte kommit in i processen än, de har bara deklarerat att de vill upphandla stridsflygplan, säger Peter Larsson.

Annons

Antalet stridsflygplan som Pakistan totalt vill köpa framgår inte. Och det är inte heller något Saab kommenterar.

Oavsett Pakistans kommande köp av stridsflygplan så pågår förhandlingar mellan Pakistan och konsortiet med Saab och Ericsson Microwave Systems om en försäljning av luftövervakningssystem med det Ericssonutvecklade radarsystemet Erieye till Pakistan.

Påverkas den möjliga exporten av radarsystem till Pakistan av om Pakistan nu väljer F16?

– Nej, det har jag svårt att se, säger Peter Larsson.

Hittills har bara Sydafrika, Ungern och Tjeckien, förutom Sverige, valt Jas Gripen.

Chile och Polen valde F16 och Finland amerikanska F18. Österrike valde brittisk-franska Eurofighter.

Thailand har visat intresse för Jas, hur många är dock oklart.

– Men den affären ligger betydligt längre fram, säger Peter Larsson och förklarar att upphandlingar av stridsflygplan tar cirka sju år i normala fall.

Efter att Brasilien för en månad sedan beslutade att lägga ned upphandlingen av stridsflygplan, öppnar sig en liten möjlighet att landet kommer att vara intresserad av att leasa Jas Gripen.

Indien kommer nästa månad att gå ut med sin anbudsförfrågan om att köpa sammanlagt 200 stridsflygplan 2010. Indian Air Force är världens fjärde största flygförsvar. Indiska Daily Times uppger att Jas Gripen, ryska MiG, franska Mirage och amerikanska F16 och F18 kommer att slåss om kontraktet uppskattas värt minst 35 miljarder kronor.

Regeringens utredning om vapenexportens framtid, ledd av Anders Svärd, beskrevs av Dagens Nyheter i februari som en liberalisering.

Det är något som Peter Larsson inte håller med om.

– Vi tolkar inte Svärds utredning som att det blir liberalare regler. Snarare tvärtom. Vi måste först se hur de nya reglerna kommer att tillämpas, efter att de antagits av riksdagen. Men jag kan inte se att det blir någon lättnad i själva tillståndsdelen. Däremot blir det lättare när väl tillstånd givits. Kraven på motaffärer, eller snarare att etablera industriella samarbeten underlättar för oss, säger Peter Larsson.

I dag har Saab en orderstock på totalt 43 miljarder kronor.

Annons