Finans Nyhet

Ayesha Quraishi

Publicerad

… direktör på det egna skivbolaget Aqueen Enterprisez som blivit utsedd till en av årets inspiratörer, av tidningen Leva, eftersom hon har en sådan direktörskraft. <pufftextlänk>Vad har du för direktörskraft?</pufftextlänk>

– Jag tänkte mycket på det i dag eftersom jag pratade med min lillebror och ville inspirera honom. Och då kom jag på att jag vill, jag vill på riktigt. Och ”when there is a will, there’s a way”…

Behöver man inget annat än vilja?

– Jo, sen kommer det här med självförtroendet. Du måste helt enkelt inse att du är minst lika viktig som vem som helst. Bara för att någon har en högre post än du betyder inte att han eller hon är mer begåvad än du.

Annons

Föds man som en bra ledare eller kan man lära sig?

– Jag har tänkt på det där. Jag har tittat på mina föräldrar och undrat (skratt). Men redan när jag var liten visste jag vad jag skulle göra. När jag var åtta hade jag en plan klar med olika punkter. Det var en stor plan, jag har bara kommit till punkt två.

När du var åtta? Hur gjorde du planen då?

Annons

– Jag satte ihop papper till en liten bok där jag skrev att vatten var viktigast och med pepsilogos, varför vet jag inte.. Sen skrev jag ned punkterna musik, medieforum och allting. Att samla pengar för att göra världen till en bättre plats. Den vägen går jag nu.

Tillbaka till ledarskapet… Hur ska en bra ledare vara enligt dig?

– De ska inspirera så mycket som möjligt och vara den drivande kraften. Sen ska de lyssna också och förena olika krafter och inte vara rädda för det som är nytt.

Annons

En dålig chef då?

– Dålig? Jag har aldrig behövt jobba med någon på det sättet… Men kvävande skulle vara om någon går mot ett håll som inte är bra för alla, utan att bara några få gynnas. Någon som inte tänker på samhället och helheten utan bara gynnar sig själv och sitt eget företag.

Hur menar du då?

– Coca-Cola är ett bra exempel. Jag kan tycka att det är jättegott med cola och på ett sätt är konceptet bra. Det skapar jobb och finns överallt, men samtidigt exploaterar de byar i olika länder där ingen får möjlighet att skapa något eget. Och då går resurserna till spillo och det är förödande och gynnar inte byn.

Vad tycker du att de borde göra istället?

– De borde inte exploatera utan kolla innan de går in i en by så att naturresurserna räcker till för deras verksamhet. Eller så ska de starta någon slags filial som jobbar med att engagera hela samhället så att det blir något bra. Då kan Coca-Cola tjäna pengar men samtidigt bygga upp samhället.

– Kanske tjänar de några ören mindre, men då mår de bättre som människor. Som företagare tycker jag man ska skapa en värld som är bättre för alla.

Du arbetar som föreläsare också?

– Ja, då föreläser jag mycket om självförtroende, entreprenöskap och inspiration. Och lite om hur man förvaltar de här sakerna och använder dem i praktiken. I slutändan hoppas jag att jag ger en stor inspiration, det är de reaktionerna jag fått i alla fall.

Du är bara 24 år, vad händer sen?

– Nästa år ska jag göra banbrytande saker… Jag ska lansera lite forum för bra saker. Idén är att skapa alternativa mediebilder med en positiv bild.

Ayesha Quraishi

• Ålder: 24

• Född: i Botswana ”Men jag har bott i Tanzania, Zimbabwe och Sverige. Och i Indien också, min pappa är därifrån”

• Äter: ”Allt, jag är allätare. Det är synd om mig, jag borde ha nån som ser till att jag äter bättre”

• Dricker: ”Allt”

• Läser: ”Mina mejl. Nej, jag skämtade! Jag läser ofta gamla grejer, som Hare krishna-skriften och en libanesisk författare som heter Khalil Gibran. Och mycket politiska saker som folk skickar till mig”.

• Bonusfakta: Ayeshas morfar är kung i Botswana, så hon kan kalla sig riktig prinsessa om hon vill.

Ayesha jobbar som…

…skivbolagsdirektör i det egna bolaget Aqueen Enterprisez

…föreläsare på företag, kvinnoorganisationer, gymnasieskolor, Röda korset, och Arbetslivsinstitutet. Härnäst blir det på Stockholms universitet.

…artist med nästa singel som kommer i januari.

Annons