Finans Nyhet

Ayatollor stoppar Telia i Iran

Publicerad

Telia Soneras vd Anders Igels drömmar om att expandera i Asien möter motstånd. Ett av koncernens bolag, Turkcell, nej av den iranska regeringen i sitt försök att gå in som huvudägare i en ny mobiloperatör i Iran.

Den iranska regeringen säger att de av säkerhetsskäl inte kan tillåta att en utländsk operatör blir majoritets ägare i Irancell som ska bli landets andra mobiloperatör.

Turkcell som är ett av Turkiets största företag har länge velat ge sig in i Iran som ett led i att bli en regional tungviktare. Turkcell vann kontraktet i februari 2004 som gick ut på att gå in som huvudägare i Irancell med 70 procent. Nu säger regeringen i Iran att de bara tillåter ett 49 procentigt ägande. Något som kan tvinga Turcell att helt backa från affären.

Hos de svenska intressenterna är det locket på som gäller. Telia Sonera väljer att inte kommentera affären närmre.

Annons

– Det här är en angelägenhet för Turkcell. Eftersom vi är en minoritetsägare jag kan inte säga mer än att vi naturligtvis följer händelserna med spänning, säger Marianne Laurell, presschef på Teliasonera.

Telia Sonera har under hösten och vintern visat intresse av att öka på sitt ägande i Turkcell för att få en mer framträdande position i Mellanöstern och Asien. Anders Igel har vid flera tillfällen fört diskussioner med företaget i Istanbul.

En av Turkcells partner i affären i Iran är Ericsson som inte heller vill uttala sig om affären i dag.

Annons

– Alla frågor kring den här affären får du ta med Turkcell, säger Åsa Lindskog på Ericsson.

Annons