Avanzas och Nordnets sparare fortsatte bottenfiska i maj

Taggar i artikeln

Avanza Nordnet
Frida Bratt, Nordnet. Foto: Nordnet
Publicerad
Uppdaterad

Både Nordnets och Avanzas sparare har under maj passat på att plocka upp aktier som kämpar i rejäl motvind.

Finwire

Avanzas sparare har under maj agerat i likhet med förra månaden. Det innebär att de har sålt aktier som gått bra och istället plockat upp de aktier som kämpar i rejäl motvind.

Det gör att bolag som Embracer, SBB B och Intrum hamnat i toppen av köplistan.

“Aktiespararna ägnar sig åt djuphavsfiske under maj. Köptrion som favoriserats under månaden har inte bara haft motvind, de har snarast fastnat i en tornado”, säger sparekonom Nicklas Andersson.

Annons

Trions genomsnittliga nedgång från toppen till botten i år har varit 65 procent. Men under maj har de bottnat och stigit närmare 13 procent i snitt, påpekar Andersson.

Bland de mest sålda aktierna återfinns Evolution, SSAB B och Note, vilket visar på vinsthemtagningar givet att dessa aktier utvecklats bättre i år.

Även Nordnets sparare köpte aktier som kurskollapsade under maj. Investor var den aktie som köptes mest följt av SBB och Embracer, vilket är aktier där det varit extremt stora rörelser.

Annons

SBB har varit nettoköpt under samtliga månader i år. Trots negativa skriverier, blankarbråk och förtroendekris på obligations- och aktiemarknaden för ledningen, uppger sparekonomen Frida Bratt.

– I samband med att SBB:s kreditbetyg nedgraderades intensifierades privatspararnas köp i aktien. Aktiemarknaden i stort tycks anse att förtroendet för SBB är förbrukat, men från privatspararna fortsätter köpen. Framför allt är det befintliga aktieägare som köper mer. Som investerare är det extra viktigt att följa utvecklingen och se till att inte hamna i fällan att bli selektiv med vilken information man väljer att ta in när det handlar om en aktie man kanske investerat både pengar, tid och rentav känslor i, säger Frida Bratt.

Hexatronic har också köpts under perioden. Aktien pressades under maj bland annat av kommentarer från blankarfirman Viceroy.

Annons

Electrolux var den mest nettosålda aktien.

Annons