Avanza: Fondspararna skyr svensk exponering

Taggar i artikeln

Avanza Fonder
Publicerad
Uppdaterad

”Trots betydande nedgångar i USA fortsätter den tydliga reallokeringstrenden från svensk till global exponering”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Realtid.se

Fondspararnas köplista toppas för elfte månaden i rad av globalfonder, som tillsammans med Nordamerikafonder lockar två tredjedelar av fondsparandet. Företagsobligationsfonder nettoköps för tredje månaden i rad, men från relativt låga nivåer. Det framgår av ett pressmeddelande från Avanza.

Liksom i augusti har den svaga svenska kronan varit i fokus och euron handlades i september för rekorddyra 12 kronor. Även styrräntebeskeden har präglat månaden, där amerikanska centralbanken lämnade räntenivån oförändrad medan Europeiska centralbanken såväl som Riksbanken höjde med 25 baspunkter.

–I och med det höga ränteläget och hopp om en räntetopp i närtid så ser vi fortsatt vissa ränteplaceringar bland topp fem på fondspararnas köplista. Den något ökande aptiten för företagsobligationsfonder uppstod under juli, men stod då för blygsamma 3% av fondköpen, och uppgår i september till cirka 7%. Det förvånar inte när avkastningspotentialen plötsligt är något att räkna med, men man ska vara medveten om risken. Svenska företagsobligationsfonder består till stora delar av fastigheter – den enskilt mest räntekänsliga branschen i Sverige, säger Felicia Schön.

Annons

 

Annons