FondNyhet

Är uppgången för kinesiska aktier en chimär?

CSI300 som följer de största företagen noterade i Shanghai och Shenzhen har stigit 14 procent sedan slutet av april medan amerikanska S&P 500 har backat 10 procent. Kinas finansmetropol Shanghai. Foto: Pixabay.
Publicerad

Efter att ha fallit i över ett år ser kinesiska aktier för första gången attraktiva ut. Men är det en vändning på riktigt eller en chimär?

Thomas Helsing

Referensindexet CSI300, som följer de största företagen noterade i Shanghai och Shenzhen, visar på en vändning. Det har stigit 14 procent sedan slutet av april vilket exempelvis kan jämföras med amerikanska S&P 500-indexet som under samma tidsperiod backat 10 procent.

Reuters uppger att det finns flera orsaker till detta. Bland annat ett förnyat retoriskt fokus från tjänstemän som vill återuppliva den ekonomiska tillväxten. Dessutom har de lokala handlarna satt fart på fastighetsutvecklarna samtidigt som centralbanken i Kina sänkte styrräntan som fastställer bolånekostnaderna.

Samtidigt finns mörka moln på horisonten. Bank of China befarar fortfarande inflation och kapitalflykt. Dessutom hägrar en arbetslöshetskris vid horisonten och liksom fler nedstängningar till följd av pandemin. Allt sammantaget verkar värderingen av kinesiska aktier bli allt mer frikopplad från internationella marknader – och därmed en chimär, skriver nyhetsbyrån.

Annons
Annons