Apple föll i efterhandeln trots högre vinst än väntat

Taggar i artikeln

Apple
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Apple redovisar en omsättning i linje med marknaden förväntningar, försäljningen sjönk för fjärde kvartalet i rad.

Finwire

Teknikjätten Apple redovisar en omsättning i linje med förväntat under fjärde kvartalet, som markerade fjärde kvartalet i rad med sjunkande försäljning. Resultatet var samtidigt bättre än väntat. Aktien sjönk drygt 3 procent i efterhandeln. 

Samtidigt avslutade de amerikanska börserna under torsdagen med tydliga kliv uppåt. Handeln präglades av Federal Reserves beslut om att hålla räntan oförändrad i onsdags. Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 1,78 procent och rörde sig under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,89 procent som lägst och 1,84 procent som högst.

Omsättningen sjönk 0,7 procent till 89,50 miljarder dollar (90,15). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 89,34.

Annons

Resultat per aktie hamnade på 1,46 dollar (1,29), vilket är 5,0 procent bättre än analytikerkonsensus som låg på 1,39.

Försäljningen av Iphones ökade 2,8 procent till 43,81 miljarder dollar, väntat 43,79 miljarder dollar. Övriga hårdvaruprodukter noterade en nedgång i försäljning, i synnerhet gäller det Ipad och Mac som sjönk med 10 respektive nästan 34 procent.

Services ökade däremot 16 procent till 22,31 miljarder dollar, vilket var bättre än väntat.

Annons

Bruttomarginalen uppgick till 45,2 procent, väntat 44,5 procent.

Tim Cook uppgav till CNBC att Iphone 15 har presterat bättre än föregångaren Iphone14 under samma kvartal förra året. Samtidigt begränsades utbudet av de dyrare modellerna Pro och Pro Max på grund av hög efterfrågan.

Apple gav inte någon formell guidning men finanschefen Luca Maestri uppgav att företaget räknar med att intäkterna i nuvarande kvartalet blir liknande som förra året. Samtidigt har decemberkvartalet i år en vecka mindre. Analytikerna hade väntat sig 122,98 miljarder dollar i försäljning, vilket skulle innebära en tillväxt på runt 5 procent i det viktiga kvartalet.

Annons

Annons