Antalet skuldsatta hos Kronofogden ökar –  kvinnor sticker ut

Taggar i artikeln

Kronofogden
Nationellt skuldregister, Finansinspektionen, KonsumentverketNationellt skuldregister, Finansinspektionen, Konsumentverket
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Svenskarnas skuld hos Kronofogden har ökat med 17 procent på ett år och uppgår nu till 117 miljarder kronor. .

Realtid.se

I absoluta tal handlar det om en ökning på 18 miljarder kronor sedan förra årsskiftet. Sett över de senaste tio åren har skulderna gått upp med nästan 50 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från Kronofogden.

Också antalet skuldsatta stiger, upp 6 procent till totalt 417 248 personer.

-Det är ett trendbrott att antalet skuldsatta ökar i sådan takt. Det är den största ökningen sedan 1990-talet, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Annons

Den sammanlagda skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor, den högsta summan någonsin. Det är en ökning med 18 miljarder, eller närmare 50 miljoner kronor om dagen, sedan förra året. På tio år har skuldberget vuxit med nästan 50 miljarder kronor.

Medianskulden per person låg vid årsskiftet på 78 800 kronor, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra årsskiftet.

De vanligaste skulderna är underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter.

Annons

Den åldersgrupp skuldsatta som ökat mest jämfört med förra året är de äldre. 55 906 personer som är 65 år eller äldre har skulder hos Kronofogden, en ökning med 9 procent. Skuldsumman för skuldsatta över 65 är nu över 25 miljarder kronor.

Två tredjedelar av de skuldsatta hos Kronofogden är män, men både andelen skuldsatta kvinnor och deras skuldbelopp ökar i högre takt än männens. Kvinnornas skatteskulder har till exempel ökat med 80 procent sedan förra årsskiftet, motsvarande siffra för män är 29 procent.

Annons