Antalet börsnoteringar har fallit kraftigt i UK

Börsnoteringen av bolag på Londonbörsen har backat dramatiskt. Foto: derwiki/Pixabay
Publicerad

Antalet börsnoteringar i Storbritannien har gått ner avsevärt det senaste året samtidigt som allt fler bolag köps ut från börsen, delvis på grund av pressade aktiekurser.

Rikard Jansson

Antalet börsnotering av bolag på Londonbörsen har backat dramatiskt med 45 procent under årets första halva, jämfört med motsvarande period i fjol. Nedgången var ännu större på AIM, där antalet börsnoteringar föll till sin lägsta nivå sedan 2009. Det skriver Investementweek.

– Vid ett tillfälle hade vi sex olika börsnoteringar klara, nu har vi en, som kanske kommer att bli av, och de andra har tvingats bita i det sura äpplet. Det är oklart om det kommer att göra ett nytt försök, säger Robert Newman, marknadsadvokat på DLA Piper specialiserade på att ta bolag till börsen.

Lägre värdering av bolagen har varit en faktor som påverkat noteringarna negativt. Länge har höga värderingar varit medvind för brittiska bolag generellt, skriver tidningen.

Annons

– Om du tvingas backa på lägre värderingar vid tiden för notering så blir det svårare för dem att motivera en listning, säger Gervais Williams, som är förvaltare på fonden Premier Miton UK Smaller Companies.

Lägre värderingar har ett direkt samband med att bolag lämnar marknaden genom uppköp av riskkapitalbolag. Då det brittiska pundet har backat mot dollarn så har det inneburit att det blivit 20 procent billigare att köpa ett brittisk bolag än tidigare.

– Jag tror att det finns andra saker att oroa sig för innan man blir bekymrad över ipo-marknaden, som inflationen och en lägre konsumtion, säger Laith Khalef, chefsanalytiker på AJ Bell.

Annons

Annons