Finans Nyhet

Annika Falkengren ny vd på SEB

Publicerad

Styrelsen för SEB har utsett Annika Falkengren till verkställande direktör och koncernchef från den 1 januari 2006. Nuvarande vd och koncernchef Lars H Thunell kommer att gå i pension 2006.

Annika Falkengren har varit anställd på SEB sedan 1987 och är i dag vice vd och chef för Corporate Institutions samt Merchant Banking. Genom åren har hon varit ett hett namn när det har spekulerats i vem som ska ta över vd-skapet. Lars Thunell öser lovord över sin efterträdare.

– Annika har en gedigen erfarenhet och hon kan banken. Hon har visat att hon kan sköta en större organisation, hon är drivande, hon har näsa för affärer och hon är omtyckt internt, säger han till TT.

Annika Falkengren ser fram emot det nya jobbet. Hon får ungefär ett år på sig att fördjupa sina kunskaper om banken innan hon tillträder.

Annons

– Jag har mycket att lära av Lars. Jag sitter i ledningen, men man är ju inte inne i de andras verksamheter annars. Nu flyttar jag in i Lars arbetsrum för att kunna följa det dagliga arbetet, säger hon.

Lars Thunell kommer att pensioneras från banken, men han ser ingen framtid i hängmattan.

– Jag tror inte att de som känner mig tror att jag kommer att ligga på soffan. Men jag kommer inledningsvis att ta det lugnt och fundera över mitt liv. Jag har varit i ledande ställning i 20 år, varav nio år som vd i börsbolag, säger han och tillägger att han ser fram emot att sköta sin egen almanacka framöver.

Annons

Han sitter i dag i tre större styrelser: Akzo Nobel i Holland, IBX som gör inköp över internet åt storbolag samt i stiftelsen Mentor som arbetar med drogförebyggande verksamhet bland ungdomar. Styrelseuppdragen kan bli fler.

När Thunell ser tillbaka på jobbet i SEB är han mest nöjd med att han var med och tog banken ur finanskrisen. Han är även nöjd med att storleken på banken har fördubblats och att SEB har utvecklats från en svensk till en nordeuropeisk bank. Han säger vidare att det varit roligt att gå in i Östeuropa och att ”utveckla medarbetare”.

– Jag är stolt över att Annika blir min efterträdare, säger han.

Annons

TT

Annons