Finans Nyhet

Anne Ramberg rasar mot EBM

Publicerad
Uppdaterad

Advokatsamfundets generalsekreterare är mycket kritisk mot EBM:s husrannsakan på advokatfirman Vinge

Helene Rothstein

Som Realtid.se tidigare rapporterat genomfördes en omfattande husrannsakan på advokatbyrån förra måndagen. Ekobrottsmyndigheten, EBM, hade domstolstillstånd att genomsöka kontorslokalerna under fem timmar.

Hela advokatbyråns M&A-avdelning genomlystes då kammaråklagare Stig Åström hade mycket starka misstankar om att en av Vinges biträdande jurister hade begått ett insiderbrott.

I samband med husrannsakan på advokatbyrån frågade Realtid.se Anne Ramberg om hon hade någon kommentar till husrannsakan samt om EBM hade kunnat gjort på något annat sätt.

Annons

Nu svarar Anne Ramberg på sin blogg att hon är mycket kritisk till EBM:s tillvägagångssätt. Eftersom inga handlingar fick beslagtas, ingen dokumentation fick ske av påträffat material så ifrågasätter hon starkt om gryningsräden var nödvändig, effektiv samt proportionerlig för ändamålet.

Hon menar att en förklaring från EBM:s sida skulle vara på sin plats och anser att husrannsakan på advokatbyrån inte står i rimlig proportion till den information som skulle inhämtas. Med tanke på klienter och advokatsekretess borde myndigheten vänt sig direkt till Vinge för att få önskad information.

Ramberg skriver:

Annons

”Att vidta husrannsakan på advokatbyråer är något, som av hänsyn till klientintresset och advokaters tystnadsplikt, endast får ske under i lag särskilt angivna omständigheter. På samma sätt föreligger särskilda krav när det gäller att göra husrannsakan på en tidningsredaktion eller motsvarande, då i syftet att skydda källor. Det är en grundläggande princip i en rättstat.”

Läs hela utspelet här.

Annons