Finans Nyhet

Anders Igel åker på ny smäll?

Publicerad
Uppdaterad

Telia Soneras hårt prövade vd Anders Igel kan vara på väg att ta emot ytterligare en smäll. Som storägare i Turkcell hoppas Igel på att få del av den kommande tillväxtmarknaden i Iran. Men Turkcell kan vara på väg att kastas ut ur Iran.

Olle Blomkvist

Telia Sonera äger 37 procent av aktierna i Turkcell och planerna på att köpa Cukurovas aktiepost på 27 procent hade gjort Telia till huvudägare i bolag. Men Mikhail Fridman och ryska Alfa Group satte käppar i hjulet med sitt motbud.

Förra måndagen handelstoppades Turkcell. Då köpte Alfa Group en post på 13 procent i Turkcell av Cukurova. Samtidigt beslutade myndigheterna i Iran att tvinga Turkcell att gå ner från 70 procent till 49 procent i det iranska konsortiet som tillsammans med den lokala partnern Irancell, blir landets näst största gsm-operatör.

Enligt Telecom Asia slängs Turkcell ut ur Iran, sedan bolaget inte betalat de erforderliga avgifterna till myndigheterna den 4 september. Istället kan Turkcells roll övertas av sydafrikanska Mobile Telephone Network, MTN.

Annons

Nästa vecka kan ett avtal mellan Irancell och MTN skrivas under, enligt Ibrahim Mahmoudsadeh, chef inom Irancell.

Turkcell påstår tvärtemot Telecom Asias uppgifter att de är kvar i konsortiet.

–Turkcell för alltjämt samtal med sina partner i Irancell-projektet och med iranska myndigheter. Vi tilldelades uppdraget och därför kan vi inte se att det är rimligt att Iran börjar föra diskussioner med sydafrikanska MTN, säger Muzaffer Akpinar, vd för Turkcell, till Reuters.

Annons

En ytterligare punkt där Turkcell och Irans myndigheter inte är överens är förslaget att Turkcell förväntas deponera aktier motsvarande 21 procent i den statsägda banken. Utspelet från iranska intressen att Iran förhandlar med MTN, kan vara en del i ett spel där Turkcells lokala partners i konsortiet önskar överta den 21-procentiga aktieposten.

Konsortiet siktar på att börsnoteras inom tre år.

Mobiltillväxten i Iran väntas ta fart inom de närmaste åren. I dag har endast 6 miljoner av landets 70 miljoner invånare mobitelefon. 65 procent av befolkningen är under 30 år.

Annons

Annons