Finans Nyhet

AMS kryper till korset

Publicerad

Tidigare i höstas rapporterade Realtid.se att AMS riskerade att förlora sin domän platsbanken.se sedan de vägrat betala den tyska domänmäklaren Sedo som då ägde rätten till domänen. Nu har AMS fått vika sig och går med på att betala.

När de svenska domännamnsreglerna liberaliserades i april 2003 registrerade Sedo domänen platsbanken.se. Sedo har aldrig använt platsbanken.se i kommersiellt syfte utan har lånat ut den till AMS kostnadsfritt.

I höstas tyckte Sedo att det var nog med vänligheten och planerade att auktionera ut domänen till högstbjudande. AMS vägrade dock att lägga ett bud på domänen som de ansåg att de hade rätten till.

– Vi tänker absolut inte lägga något bud på adressen. Vi har som policy att inte delta i sådan här verksamhet som vi anser vara oseriös, sa Ingeborg Atterfors, produktutvecklare på AMS, till Realtid.se.

Annons

AMS lämnade istället in ett klagomål till Stiftelsen för Internetinfrastruktur, IIS, som driver toppdomänen .se.

– Det finns faktiskt regler och förordningar i det här landet. Vi har kontaktat en advokatfirma som kommer att föra vår talan, sa Ingeborg Atterfors till Realtid.se.

Medan IIS höll på att utreda ärendet inledde AMS en ny diskussion med Sedo.

Annons

– Båda parter insåg att ingen skulle tjäna på en utdragen process så vi lyckades komma överens om en summa som AMS betalar till oss, säger Sedos Skandinavienchef Martin Andersson.

Hur mycket fick ni in?

– Det har vi kommit överens med AMS att inte yppa.

Annons

Annons