Finans Nyhet

”Allvarliga oegentligheter” i Trustbuddy

Publicerad

Finansinspektionen tvingar bolaget att stoppa sitt kunderbjudande. Vd: ”Man har lånat ut långivarnas pengar för att skapa intäkter till bolaget.” Polisen kopplas in.

Låneförmedlaren Trustbyddy har informerat Stockholmsbörsen och Finansinspektionen om att ”allvarliga oegentligeheter” förekommit inom bolaget.

Det framgår av en internutredning, enligt ett pressmeddelande på måndagen. Trustbuddy ska nu lämna över ärendet till polisen som får utreda om brott har begåtts.

– Vi upptäckte det här i förra veckan. Man verkar ha använt långivarnas pengar för att uttöka lånestocken mer än vad som varit överenskommet”, säger Philip Mikal, vd för Trustbuddy, till sajten Di Digial.

Annons

– Man har använt pengarna som om det var ens egna. Lånat ut dem och på så sätt skapat intäkter för bolaget, tillägger han.

Trustbuddy har avbrutit den pågeånde förträdesemission och stängt peer-to-peer-plattformen. På måndagen möts kunderna därför av en nedstängd webbplats med en lång informationstext om det inträffade. Aktien har även handelsstoppats och Trustbuddy ska upprätta en kontrollbalansräkning.

”Bolagets styrelse har informerat Nasdaq OMX och Finansinspektionen om situationen, och Finansinspektionen har krävt att TrustBuddy upphör med sitt kunderbjudande med omedelbar verkan. Som en följd av detta har bolagets pågående företrädesemission avbrutits. Styrelsen kommer att upprätta en kontrollbalansräkning och utvärderar för närvarande alla tillgängliga alternativ”, skriver Trustbuddy i pressmeddelandet.

Annons

Det är bolagets nya ledningsgrupp, som bland annat utgörs av tidigare Klarna-medarbetare, som utrett hur den föregående ledningen drivit Trustbuddy.

Utredningen är inte helt färdigställtd, men flera överträdelser av regelverket har redan påträffats.

Trustbuddy ska bland annat ha nyttjat långivares kapital, vilket stått i strid mot deras instruktioner eller helt utan deras tillåtelse.

Annons

Förfarandet har medfört en differens på 44 miljoner kronor mellan det insatta kapitalet från långivare och det tillgängliga kapital på klientmedelskontot.

37 miljoner kronor i låneportföljen, som totalt uppgår till 300 miljnoner kronor, kan därmed inte kopplas till en specifik långivare, enligt pressmeddelandet.

– Vi är naturligtvis djupt besvikna över situationen. Med ny ledningsgrupp på plats hade Trustbuddy både plattform och kapacitet för att fortsätta växa och ta en marknadsledande position. Till följd av det som nu uppdagats tvingas vi istället fokusera all kraft på att hitta en lösning för bolagets alla intressenter”, säger Simon Nathanson, styrelseordförande för Trustbuddy i en kommentar..

Annons