Finans Nyhet

Alfahonan

Publicerad

Överreklamerad, hänsynslös – och världens bästa chef.

Det omdömet får Googles Sverige-vd Stina Honkamaa av de intervjuade i en artikel i tidningen Chef som ägs av fackförbundet Ledarna. Själv har hon avböjt att medverka. Men många andra passar på:

– Stina Honkamaa är en alfahona som gör allt för att skapa bra resultat. Hennes ledarstil är att vara spelande tränare”, säger en hög chef i mediebranschen.

– Jag tycker att hon kan säga ’sanningar’ på ett ödmjukt och kaxigt sätt med glimten i ögat. Hon är tydlig med vad hon tycker, men på

Annons

ett smart sätt.

Hur långt räcker den stilen?

– Kanske är hon mer klurig än smart. Inte så intellektuell. Vilket jag tror är ett krav om man ska lyckas som ledare i de riktigt stora

Annons

sammanhangen, säger samma källa.

Andra är mer tveksamma.

– Ibland förtrollas Stina lite av personer som är bra på att sälja in sig själva. Det har inneburit några mindre lyckade rekryteringar.

Annons

– Visst, hon är en duktig säljare. Hon är en duktig projektledare. Men det finns många som egentligen är minst lika bra. Stina Honkamaas succé beror på att det råkade finnas en plats i medierna för en charmig tjej som sa rätt klyschor.

Och alla har inte känt sig uppskattade.

– Jag minns att hon kunde vara rätt arrogant ibland. Stina kunde vara riktigt otrevlig mot de personer som hon tyckte var hennes

konkurrenter. Hon körde sitt race och ville bygga sitt eget varumärke.

Genomgående vågar tidningens källor inte stå för sin kritik under eget namn. Men de blir snabbt både personliga och konkreta.

– Mitt intryck är att hon är ett olyckligt exempel på överbefordring av en kvinna som inte är särskilt imponerande egentligen, säger en ”riktigt tung elefant” mot löfte om att inte behöva stå för sin frispråkighet.

– Hon vet ju knappt själv vad Google omsätter, det är vanligt på stora amerikanska företag. Och hela vinsten åker till Irland.

Han, för det är en han liksom de flesta elefanter i media, har också retat sig på flosklerna.

– Jag vet att det låter taskigt. Men det hon säger är ju så påtagligt tunt, det bara haglar klyschor hela tiden.

Stuvar om

Cissi Elwin tillträder som chefredaktör för tidningen Chef den 1 mars.

Annons