Finans Nyhet

Alexander Richards exhustru vägrar vittna

Publicerad
Uppdaterad

Uppgifter från Barclays och Handelsbanken kan fälla finansmannen Alexander Richards. Och hans exhustru vill inte rädda honom.

Sara Johansson

Idag startar rättegången mot Alexander Richards i Nacka Tingsrätt. Målet rör grovt skattebrott, vilket är en åtalspunkt som avskiljdes från det stora mål som för närvarande prövas i Svea hovrätt.

Alexander Richards stegar in i rättssalen färggrant klädd med röda byxor och mossgrön kavaj med röda revärer.

Rådmannen Elisabeth Wass Löfstedt börjar med en kort genomgång av de senaste yttranden som har kommit in i målet. Bråket mellan åklagare och försvarare har pågått sedan i våras då Alexander Richards bytte advokat till Per E Samuelsson.

Annons

De senaste frågorna har rört vittnen. Rättegången fick till och med ställas in då ordväxlingarna om vittnet, skattejuristen Fredrik Sandefeldt, inte kunde klaras upp samt att åklagaren behövde tid att få tag på ytterligare ett vittne – Richards tidigare partner i Dubai, Mahesh Ram.

Elisabeth Wass Löfstedt förklarar även för rätten att Alexander Richards exhustru, som har kallats till förhandlingen av försvaret har önskat att hon inte vill vittna eftersom hon har varit gift med Alexander Richards. Något som hon enligt lagen heller inte behöver.

Skattebråket handlar om att åklagaren hävdar att Alexander Richards medvetet struntat i att betala skatt om 1.350.000 kronor för taxeringsåret 2006 (inkomståret 2005).

Annons

Bland annat rör det ett förvärv samt försäljning av aktier i Systemseperation. Alexander Richards ska ha sålt 190.000 aktier i Systemseperation för 3.230.000 kronor och dessförinnan ha köpt dessa för 560.000 kronor, vilket enligt åklagaren var ett underpris. Förmånsvärdet landade därmed på 2.670.000.

Åklagaren beskriver hur Alexander Richards har flyttat över aktierna via Western Elgajo till hans hustrus depå. Exhustrun har senare sålt aktierna och deklarerat denna försäljning. Alexander Richards har däremot inte deklarerat försäljningen.

Alexander Richards menar dock att han inte var skattskyldig i Sverige då affärerna ägde rum. Han var folkbokförd i England till mitten av 2006 , hävdar han.

Annons

Åklagaren pekar bland annat på uppgifter som den brittiska storbanken Barclays noterat. Alla kontouttdrag från banken har skickats till en adress i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Åklagaren påvisar även dagliga transaktioner i Sverige från Alexander Richards kontokort från Handelsbanken.

Skatteverket i Sverige har dock haft uppgifterna att Alexander Richards är skriven på en London-adress under den aktuella perioden.

Åklagaren har även grävt fram ett hyresavtal samt hållit ett förhör med hyresvärden som säger att Alexander Richards lämnade lägenheten i London redan 2003.

Därefter har Alexander Richards även hänvisat till en annan adress i London. Men åklagaren hänvisar till ett mejl från en av Alexander Richards tidigare anställda där det tydligt framkommer att bostaden är en övernattningslägenhet som de anställda börjat använda alltmer som en löneförmån.

Den andra åtalspunkten rör ett uttag som Alexander Richards har gjort från Western Elgajo på 1.313.000 kronor under taxeringsåret. Åklagaren hävdar att detta är en oredovisad lön.

– 1.313.000 kronor har försvunnit, men varför, det finns inte i bokföringen, säger åklagaren och pekar på att den enda notering som nämns vid uttaget är att det rör sig om avräkning plus sponsring.

Alexander Richards hävdar att detta är en återbetald skuld som bolaget hade till honom.

Det är än så länge endast åklagare Stig Åström som har hållt låda i domstolen. Efter hans sakframställan är det Alexander Richards tur att försvara sig mot åklagarens anklagelser.

Mer inom kort.

Annons