Finans Nyhet

Aktiespararna rasar mot Skandia

Publicerad

Skandias förre styrelseordförande Lars Ramqvist har gått med på att betala tillbaka de 2,2 miljoner kronor han fick i arvode för åren 2000-2001. Men han anser sig ha blivit förd bakom ljuset.

Enligt Skandia kände varken Ramqvist eller de andra dåvarande styrelseledamöterna till att taket för bonusprogrammet Wealthbuilder togs bort av förre vd:n Lars-Eric Petersson 2000.

Beslutet att lyfta av taket innebar att ersättningarna till en lång rad Skandiachefer blev drygt en halv miljard kronor högre.

Skandias jurister anser visserligen att det går att utkräva skadeståndsansvar av Ramqvist och hotade att stämma honom. Men parterna enades till slut om en förlikning.

Annons

– En långdragen juridisk process skulle knappast ha gynnat Skandia, varför den här förlikningen är bra, säger Skandias vice styrelseordförande Björn Björnsson till TT.

Om bolagsstämman godkänner uppgörelsen med Lars Ramqvist innebär det att vi kan sätta punkt för hela styrelsens ansvar för det som hände i Skandia i början av 2000-talet.

Aktiespararna fördömer Skandias förslag till uppgörelse.

Annons

– Vi uppmanar Skandias aktieägare att rösta nej till förslaget på bolagsstämman i april, säger Aktiespararnas chefsjurist Lars Millberg till TT.

– I stället bör aktieägarna på bolagsstämman ta beslut om att stämma Lars Ramqvist på 546 miljoner kronor, vilket var den skada, som chefsåklagare Christer van der Kwast nyligen ansåg att Ramqvist förorsakat bolaget.

Lars Millberg anser att de 2,2 miljoner kronor som Lars Ramqvist ska betala till Skandia är skrattretande lågt.

Annons

– Jag är förvånad över att Skandias styrelse har sålt det här så billigt. Men jag är inte förvånad över att näringslivet inte vill städa upp ordentligt, säger Lars Millberg.

TT

Annons