Finans Nyhet

Åklagaren vill häkta Oppenstam

Publicerad
Uppdaterad

UPPDATERAD Tv-kändisen riskerar att få sitta inlåst under längre tid.

Sara Johansson

Affärskvinnan och tv-kändisen Tone Oppenstam greps på måndagen och har suttit i arresten på Södermalm i Stockholm sedan dess. Nu vill kammaråklagare Kenneth Larsson att hon häktas med särskilda restriktioner, vilket betyder att hon inte får ha bekvämligheter som internet, tv, tidningar och kontakt med omvärlden.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.

Enligt åklagaren är hon på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebrott, flera fall av grova bokföringsbrott och osant intygande.

Annons

Under tisdagen och onsdagen hölls de första förhören med Tone Oppenstam, enligt försvarsadvokaten Börje Leidhammar.

– Hon förnekar brott, sa han till Realtid.se på onsdagskvällen.

– Det är naturligtvis en svår situation att vara frihetsberövad men efter omständigheterna är hon vid gott mod.

Annons

Åklagaren anger som skäl för häktningen att det finns risk för att Tone Oppenstam kommer förstöra bevis ”eller på annat sätt försvåra sakens utredning.”

I morgon bitti kommer Tone Oppenstam få möta åklagaren i rätten under häktningsförhandlingen.

Om Tone Oppenstam blir häktad med särskilda restriktioner innebär det att hon får äta sina måltider inne i cellen. Efter frukosten får hon möjlighet att ta en dusch. Tiden i häktet går ofta långsamt. På tisdagar kommer dock kioskvagnen där hon kan få möjlighet att köpa exempelvis chokladkakor. Tidningar får hon dock inte köpa om tingsrätten går på åklagarens linje om restriktioner.

Annons

En häktad får behålla 1.500 kronor av de pengar han eller hon hade vid gripandet. De som inte har några egna pengar får ett häktningsbidrag på 90 kronor i veckan.

Livet i häktet blir alltså en stor kontrast mot hennes liv ute i friheten där lyxliv och pengar flödar obegränsat.

I Tone Oppenstams blogg går det bland annat att läsa om längtan efter hennes yacht. Enligt uppgifter till Realtid.se har Tone Oppenstam och hennes nuvarande man köpt Sveriges dyraste yacht, en Sunseeker Diablo Blanco. Priset för värstingåket uppges vara runt 50 miljoner kronor, och båten ska levereras till Sverige i april. Köpet ska ha skett under en resa till St Tropez i närheten av Cannes kring jul.

Tone Oppenstams exmake Joakim Christiansson är också misstänkt för grovt bokföringsbrott, men är inte anhållen. Åklagare i båda utredningarna är Kenneth Larsson på Ekobrottsmyndigheten.

Tone Oppenstam och Joakim Christiansson har båda suttit med i styrelsen för bostadsrättsföreningen Grand Residence Åre, där Tone Oppenstams bolag Q-Apartment AB är största ägare. Bostadsrättsföreningen gick med nära 18 miljoner kronor i förlust under 2009. Revisorn hade även en del anmärkningar på årsredovisningen. Vid årsstämman valde Joakim Christiansson att lämna styrelsen.

I vilket bolag det misstänkta bokföringsbrottet ska ha skett är ännu inte känt, då förundersökningen mot Tone Oppenstam och Joakim Christiansson är sekretessbelagd tills ett eventuellt åtal väcks.

Om Tone Oppenstam

Tone Oppenstam är känd från TV4-programmet Ladies på Östermalm, som skildrar tre framgångsrika Stockholmskvinnors liv. Oppenstam bor i en stor våning på Strandvägen, som hon visat upp i ett hemma hos-reportage i Tidningen S.

Utöver sina fastighetsprojekt bedriver Oppenstam den nystartade livsstilsportalen Tone Oppenstam Access, se www.toneoppenstam.se, som marknadsförs med devisen ”Din guide till nyankomna produkter, restauranger och nöjesliv i Stockholm”.

Annons