Finans Nyhet

Åklagaren kräver skärpt straff i kidnappningshärvan

Publicerad
Uppdaterad

Svenska åklagaren tar i med hårdhandskarna, liksom norska åklagaren som samtidigt kräver högsta möjliga straff för hjärnan bakom kidnappningarna, Philip Holst-Cappelen.

Sara Johansson

De brutala kidnappningarna av en delägare på ett av våra största private equity-bolag samt av en finansman i Göteborg har skakat om Sverige. Nu kräver åklagaren skärpt straff för gärningsmännen bakom dåden.

– Troligen kommer jag överklaga beträffande en person till. Den tredje kommer jag inte klaga på om inte han klagar, då har vi ju möjlighet att anslutningsklaga, säger Ulrika Lindsö till Realtid.se.

Mannen som friades från brottsmisstankar om medhjälp till grovt rån samt medhjälp till människorov var Philip Holst Cappelens medhjälpare, en 31-årig diversearbetare från Göteborg.

Annons

Den andre mannen, Philip Holst-Cappelens indonesiska pojkvän, dömdes till två års fängelse för penninghäleri men friades på åtalspunkterna om medhjälp till människorov och medhjälp till grovt rån.

Åklagaren kräver att Svea hovrätt skärper straffet för den tredje mannen, en 35-årig göteborgare som hjälpte Philip Holst-Cappelen att kidnappa och råna finansmannen i Göteborg.

35-åringen dömdes till fyra års fängelse för människorov men friades från misstankarna om grovt rån.

Annons

Hon beskriver i överklagandet hur 35-åringen brottade ner finansmannen i hans hem och satte på honom hand- och fotfängsel samt tejpade för hans mun. Därefter har finansmannen tvingats föra över drygt 3,2 miljoner kronor till ett bankkonto.

35-årigen har försvarat sig med att Philip Holst-Cappelen övertygat honom att finansmannen vägrat betala av en skuld. Åklagaren menar dock att 35-årigen borde ha agerat efter att han, enligt egen utsago, reagerat över att finansmannen såg så ”jävla rekordelig ut, världens jävla snällaste kille”.

Philip Holst-Cappelen greps av polis i början av februari och har sedan dess suttit häktad i väntan på att bli utlämnad till Sverige eller Norge. Den norska åklagaren gick i går ut och förklarade att man planerar att kontakta svenska åklagaren för ett samarbete. Norska myndigheter vill nämligen få honom dömd till forvaring, vilket är Norges strängaste straff. Detta är ett straff som hittills aldrig dömts ut till en ekonomisk brottsling i landet.

Annons

– Det där är inget som vi har haft någon dialog om men jag utgår från att det kommer ske en sammanläggning, säger Ulrika Lindsö till Realtid.se

Hon berättar att hon dock inte känner till den norska lagstiftningen eller vad straffvärdena ligger på.

– Men de har en regel som inte vi har här i Sverige som innebär att man kan göra en straffskärpning om man anser att det är en organiserad brottslighet och den är åberopad i det här fallet vet jag, säger hon.

Philip Holst-Cappelen är fortfarande kvar i Spanien och varken svenska eller norska myndigheter har ännu fått tillfälle att förhöra honom. Nu är det upp till Spanien att bedöma vilket land han ska utlämnas till. Om han utlämnas till Norge kommer Sverige ändå kunna fullfölja sin utredning eftersom de nordiska länderna har ett samarbete där man får låna gärningsmännen för att kunna hålla huvudförhandlingar.

Forvaring

• Livstids fängelse förekommer inte i Norge men brotslingar som bedöms vara särskilt farliga kan dömas till forvaring.

• Forvaring kan användas om ett tidsbestämt straff inte anses tillräckligt.

• I fallet med Philip Holst-Cappelen uppger norsk polis att sannolikheten att han kommer fortsätta med sina bedrägerier är mycket hög. De har beskrivit honom som en notorisk bedragare.

• Tidsramen för forvaring bör, enligt den norska straffeloven, inte överstiga 15 år och får inte överstiga 21 år.

• Maximitiden kan därefter förlängas med upp till fem år i taget, vilket innebär att forvaringsstraffet kan betraktas som ett tidsobestämt straff.

Källa: Straffskalan för mord, Delbetänkande av straffnivåutredningen, SOU 2007:90

Annons