Finans Nyhet

AI utklassade erfarna advokater

Taggar i artikeln

AI Stanford University Studie
Publicerad

26 sekunder – så snabbt hittade roboten potentiella problem i ett antal juridiska kontrakt. De erfarna advokaterna behövde i genomsnitt 1,5 timme.

Realtid.se

I experimentet fick en AI som tränats i att utvärdera juridiska kontrakt tävla mot tjugo erfarna advokater. Eller om det var tvärtom…

Studien, som refereras i Mashable och har plockats upp av den svenska branschtidningen Legally yours genomfördes av AI-plattformen LawGeek i samarbete med juridikprofessorer från bland andra Stanford University. Resultatet visar att AI utklassar mänskliga jurister.

De tävlande, människorna och roboten, fick fem kontrakt att gå igenom med uppdraget att hitta totalt 30 juridiska problem.

Annons

AI:n var inte bara mycket snabbare – 26 sekunder jämfört med i genomsnitt 92 minuter för juristerna. Den var också mer träffsäker. 

De tävlande betygsattes utifrån med vilken precision de beskrev de juridiska problemen i kontrakten. Här nådde AI:n en 95-procentig nivå medan juristerna nådde i genomsnitt 85-procentig precision. För ett av kontrakten uppnådde AI:n hundraprocentig precision, medan juristerna nådde upp till 97 procent. 

Resultatet ska inte ses som att mänskliga jurister nu är överflödiga. Tvärtom, skriver Mashable. En av professorerna som rådgivit i samband med experimentet säger till Mashable att AI kan frigöra värdefull tid för advokaterna:

Annons

– Att låta AI göra en första granskning av ett kontrakt skulle frigöra värdefull tid för advokater så att de kan fokusera på klientrådgivning och annat arbete högre upp i värdekedjan, säger Erika Buell vid Duke University School af Law. 

Annons