FondNyhet

Afrika – enda regionen där finansieringen till startups växer

Publicerad

Startups i Afrika har lockat till sig dubbelt så mycket riskkapital och bryter därmed mönstret mot resten av världen som sett krympande finansiering till nya bolag under årets första halvår.

Rikard Jansson

Det innebär att den totala marknaden för startups har ökat till 3,14 miljarder dollar på sex månader.

I Europa har finansieringen till startups fallit med 3,7 procent under årets första halvår, följt av USA och Asien som backat 11,4 respektive 25,7 procent. Den största tillbakagången märks i Latinamerika och Karibien där nedgången i riskkapital är hela 43 procent.

För vissa investerar innebär trenden en möjlighet i Afrika, skriver Bloomberg.

Annons

— Startup-företag i Afrika löser verkliga problem, där befintliga företag antingen inte existerar eller inte har dynamiken att göra förändringar, enligt African Private Equity och Venture Capital Association.

— Traditionella banker har misslyckats med att bredda tillgången till finansiella tjänster och förfallna statliga posttjänster som ger möjligheter för leveranstjänster, fortsätter de.

Det är stora variationer mellan länderna. I Kenya fyrdubblades till exempel startkapitalet under de första sex månaderna och mer än fördubblades i Nigeria. En mindre ökning noterades i Sydafrika.

Annons

— Makrotrender som påverkar techaktier på utvecklade marknader kommer att påverka Afrika mindre. Klarna, Paypal och andar drabbas av rädsla för inflation och vad det betyder för konsumenttransaktioner, säger Lexi Novitske, partner till den Afrika fokuserade techfonden Norrsken22 som bildades av svenska startupgrundare.

— Afrikas historia handlar mer om att få den underpentrerade marknaden onlie”, säger hon till Bloomber.

 

Annons
Annons