Finans Nyhet

Advokatguidens grundare slår tillbaka: ”Advokater måste tåla granskning”

Taggar i artikeln

Advokatsamfundet
Erling Løken Andersen, Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundet, AdvokatguidenErling Løken Andersen, Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundet, Advokatguiden
Erling Løken Andersen, vd för Advokatguiden och Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet.
Publicerad

Advokatsamfundet hotar med rättsliga åtgärder för den nya webbaserade advokatguide som listar tusentals svenska advokater. Advokatguidens grundare tar dock hoten med ro och hänvisar till EU-domar som stärker hans sak.

Anders Frick

Advokatguiden är en nylanserad tjänst som listar Sveriges advokater och låter användare sätta betyg på dem, på liknande sätt som användare betygsätter exempelvis restauranger och hotell i andra webbaserade tjänster. Detta är ett sätt att öka transparensen och demokratisera advokatbranschen – det menar sajtens grundare, den norska it-entreprenören Erling Løken Andersen. 

– Detta skapar en mer transparent advokatmarknad genom att vem som helst kan se hur advokaterna sköter sitt jobb och vilka priser som de tar för sina tjänster, säger Erling Løken Andersen till Realtid.

Advokatsamfundet protesterar kraftigt mot tjänsten och menar att den är vilseledande, orsakar problem för samfundet och dessutom sannolikt bryter mot lagen på minst två olika sätt.

Annons

– Vår matrikel med kontaktuppgifter till alla advokater och advokatbyråer är en databas som omfattas av databasskydd enligt upphovsrättslagen. Med hänsyn till domännamnet och sidans utformning kan man också konstatera att den orsakar missuppfattningar om verksamhetens anknytning till Advokatsamfundet, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, till Realtid.

Hon förklarar också att ’advokat’ är en lagskyddad titel som enbart ledamöter i Advokatsamfundet har rätt att använda. 

– Advokatguiden får inte använda titeln advokat och vi har inlett ett ärende rörande den frågan och kommer att polisanmäla om inte rättelse vidtas, säger hon.

Annons

En grundläggande förklaring till att problemen har uppstått tror hon består i hur advokatverksamhet skiljer sig åt mellan Norge och Sverige.

– Sidan verkar vara utformad utifrån norska förhållanden vilka skiljer sig mycket åt mot Sverige. Om man är advokat i Norge så är det bland annat inte obligatoriskt att vara ledamot i advokatsamfundet. Dessutom kan även bolagsjurister kan vara advokater i Norge, vilket inte är möjligt i Sverige, säger Mia Edwall Insulander.

Advokatguiden har 10 000 advokater listade i Norge och ungefär lika många i Sverige. Affärsidén är tvådelad och går dels ut på att ta betalt av advokater som vill profilera sig lite extra på sajten, dels genom att ta betalt för att matcha folk som söker advokater inom vissa specifika ämnesområden.

Annons

– I Norge har 10 procent av alla advokater redan gjort anspråk på sin profil hos oss. Dessutom har vi 300 personer som betalar för att ha en premiumprofil hos oss. Marknaden på världsbasis är enorm och vi vill helt klart bli en ”unicorn”. Efter Sverige och Danmark är vår plan att rulla ut tjänsten i bland annat Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. Vår dröm är att till slut också kunna lansera den i USA, säger Erling Løken Andersen.

Han tar lätt på kritiken från Advokatsamfundet kring att sajten har listat tusentals advokater med adresser och kontaktuppgifter utan något medgivande. 

– Det finns flera EU-domar som går ut på att professionella yrkesutövare som läkare och advokater måste tolerera att bli granskade. Och för att kunna bli granskad och reviewad så måste man ju ha en profil, säger Erling Løken Andersen.

Att Advokatsamfundet med Mia Edwall Insulander i spetsen hotar med rättsliga åtgärder är något som han tar lätt på.

– Ja, jag har tappat räkningen på hur många gånger som vi har blivit hotade om avstängning eller med rättslig prövning. Jag tar hoten med största ro, säger Erling Løken Andersen.

Annons