Finans Nyhet

Advokat frias efter bilkrasch och tokfylla

Publicerad
Uppdaterad

UPPDATERAD Smet från olycksplatsen och togs med tre promille i kroppen. Men domstolen köper den fd Setterwalls-advokatens förklaring.

Sara Johansson

Advokaten, som har haft en chefsposition på affärsbyrån Setterwalls, har åtalats för grovt rattfylleri. Men trots att polisens provtagning visade att alkoholhalten låg på 3,41 promille friades han av Södertörns tingrätt.

Advokatens vingliga körning den 15 juli förra året slutade vid Liljeholmen. Då hade han först kraschat in i en lyckstolpe och därefter in i väggrenen.

Advokaten har förklarat för rätten att han är nykter alkoholist och att han vid bilkörningen led av kraftig abstinens med yrsel och ryckningar som påföljd.

Annons

Vittnet som har gått fram till advokatens bil efter olyckan har berättat att hon inte uppfattade advokaten som berusad eller att hon känt någon alkohollukt från honom.

Vittnet bad honom att stanna på platsen, men trots detta gick han iväg. Advokaten hävdar att han lämnade olycksplatsen för att gå hem och ringa assistanskåren.

”När han kom hem återställde han kroppsvätskorna. Han hinkade i sig så mycket han någonsin kunde,” skriver domstolen.

Annons

När polisen anlände två timmar efter olyckan till advokatens lägenhet hade han ännu inte ringt Assistanskåren.

Åklagaren har försökt att motbevisa advokatens förklaring till den höga promillehalten och har kallat en docent i toxikologi som vittne. Han berättar att det är osannolikt att advokaten kunnat dricka två och en halv till tre liter extrastark starköl samt att hans promillehalt kunnat nå så extremt högt på så kort tid. Enligt docenten borde personen i fråga fått ”alkoholförgiftning med t.ex. uppkastningar”. Han pekar istället på att advokaten sannolikt druckit innan körningen.

Domstolen beskriver visserligen i domen att advokatens uppgifter känns ”inövade” och ”tillrättalagda” och att man känt en viss tvekan inför hans förklaringar, men tingsrätten uppfattar det ändå som om att toxikologi-docenten inte fullt ut kunnat utesluta att advokaten lyckats dricka så pass mycket som han påstår. Tack vare vittnets uppgifter och detta faktum frias advokaten från misstankarna om grovt rattfylleri.

Annons

– Helt korrekt bedömning, kommenterar Stockholmsadvokatens försvarare Stig Sahlström till tidningen Metro.

Advokaten döms däremot för obehörigt avvikande från olycksplats, till 4.800 kronor i böter.

Eftersupning

Socialutskottet har föreslagit att så kallad eftersupning ska kriminaliseras. Utskottet begär att regeringen lämnar ett förslag till riksdagen om hur detta ska ske.

”Det är inte rimligt att någon ska kunna klara sig undan ansvar för rattfylleri genom att hävda att man druckit alkohol i efterhand”, skriver de fyra borgerliga partiernas representanter i utskottet i ett pressmeddelande från mars i år.

Även oppositionen vill ha en kriminalisering.

Annons