Finans Nyhet

Access dubblar utdelningen

Publicerad

SEB-avhopparna tillbaka på goda vinstmarginaler, visar senaste årsredovisningen.

Access Partners startade 2006 då delar av SEB Enskildas corpteam hoppade av. Firman har sedan start haft kontor i Stockholm och Helsingfors.

Bland grundarna finns Peder Egnell, Jonas Bergstrand, Jonas Sjöborg, Benedict Airas och Dan Karlsson. Totalt är man 19 anställda, enligt senaste årsredovisningen för räkenskapsåret som slutade 31 augusti 2010.

Finanskrisen satte tydliga spår i intäkterna under 08-09 då omsättningen sjönk till 40,6 miljoner kronor.

Annons

– Det var en period efter finanskrisen då flera faktorer samverkade negativt. Det var färre transaktioner och värderingarna var nedtryckta samtidigt som processerna tog längre tid, säger Peder Egnell.

Under det senaste avslutade räkenskapsåret steg dock intäkterna till 62,7 miljoner kronor.

Vinsten före skatt ökade samtidigt från 9,5 till 25,5 miljoner. Firman delade ut 17,5 miljoner kronor till ägarna vilket är en fördubbling jämfört med året innan.

Annons

Partner lämnar

På partnersidan är en nyhet att Arvid Carlsen, en av grundarna och tidigare corpchef på Enskilda, har lämnat firman. Planen är att rekrytera flera medarbetare det kommande året, framför allt i Stockholm.

– Trenden ser bra ut just nu, det går fortsatt uppåt och det är väldigt mycket aktivitet på marknaden. För egen del ser vi att vi kommer att växa mer i Sverige, säger Peder Egnell.

Access Partners har i genomsnitt deltagit i en transaktion per månad sedan starten vilket ses som en rimlig takt med nuvarande storlek.

Annons

Beroende på värdet på transaktionerna kan dock intäkterna variera kraftigt. Toppåret 06-07 drog Access Partners in 107 miljoner kronor, nivåer som man inte sett sedan dess.

Bland uppdragen det senaste halvåret finns Altors köp av EON Es, Åhléns köp av Esthetique och sammanslagningen mellan El & Industrimontage och Oslo-noterade Goodtech.

I Mergermarkets sammanställning över första kvartalets svenska affärer hamnar Access Partners högst bland de svenska corpboutiquerna.

– Det finns definitivt ett behov av oberoende rådgivning. Vår affärsmodell är att driva en boutique med nordiskt fokus och internationell relevans, säger Peder Egnell.

Annons