51 miljarder kronor till pensionsspararnas konton

Taggar i artikeln

Pension
Publicerad
Uppdaterad

På fredag sätts intjänade premiepensionsrätter in på pensionsspararnas konton. Årets insättning är 51 miljarder kronor. Men det är bara en del av insättningarna till pensioner. Under året har också cirka 324 miljarder kronor betalats in för inkomstpensionen. Arbetsgivarna betalar dessutom cirka 240 miljarder kronor i tjänstepensionspremier till sina anställda. Årets totala pensionsrättsinsättning blir därmed 615 miljarder kronor.

Realtid.se

Totalt får pensionssparare pensionsrätter som uppgår till cirka 615 miljarder kronor i år. Det framgår av ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten.

Av pensionsavsättningarna går 18,5 procentenheter till den allmänna pensionen. Det finns ett tak för hur mycket pengar det går att tjäna in per år till den allmänna pensionen.

Av pensionsavgiften om totalt 18,5 procent av pensionsunderlaget som går till allmän pension så går 2,5 procentenheter, ungefär en sjundedel, till premiepensionen. Premiepensionen bokförs och sparas för varje person och placeras i fonder som spararen har valt eller i förvalet AP7 Såfa. Risken i AP7 Såfa blir lägre efter att spararen har fyllt 55 år.

Annons

För pengarna som placeras på pensionsspararnas konton köps nya fondandelar med start på måndag den 11 december.

I år bokförs en insättning på 324 miljarder kronor, i genomsnitt 53 350 kronor per person, på 6 072 749 pensionssparares konton för inkomstpension. Beloppet har ökat med 17 miljarder kronor jämfört med 2022 då 307 miljarder kronor eller i snitt 51 500 kronor per person sattes in.

Maximal insättning till inkomstpensionen var 85 200 kronor för inkomstår 2022 då den högsta pensionsgrundande inkomsten var 532 500 kronor.

Annons

Cirka nio av tio anställda har en tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Även arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan erbjuda tjänstepensionslösningar till sina anställda. Inbetalningar till tjänstepensionen motsvarar minst 4,5 – 6,0 procent av lönen. För inkomster över 46 438 kronor per månad är avgiften cirka 30 procent. Pensionsmyndigheten uppskattar årets insättningar för tjänstepensioner till 240 miljarder kronor.

 

Annons