Finans Nyhet

3G-framgång för Sony Ericsson

Publicerad

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson redovisade en överraskande stor vinst för tredje kvartalet. Mycket tack vare framgångar med kamera- och musikmobiler och stark ställning på 3G-marknaden.

– Vi säljer bra på de marknader där 3G finns, säger vice vd Jan Wäreby till TT.

I dag räknar bolaget med att man har cirka 7 procent av världsmarknaden på mobiltelefoner, där Nokia fortsätter att dominera med sina cirka 32 procent.

3G innebär nya chanser för mobiltillverkare världen över att knappa in på Nokia, men Sony Ericsson vill ligga lågt med den egna marknadsandelen på 3G-marknaden.

Annons

– Den är betydligt högre – tvåsiffrig – när det gäller 3G-telefoner, säger Jan Wäreby.

Inför kvartalsrapporten hade marknadsanalytikerna väntat sig ett sämre resultat än motsvarande kvartal förra året. I stället ökade man vinsten med 15 miljoner euro till 151 miljoner euro.

– Ett mycket starkt resultat som bidrar till att öka ägarna Ericssons kvartalsresultat med cirka 200 miljoner kronor, säger telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson vid Öhman Equities till TT.

Annons

Samtidigt som vinsten var bättre än väntat, vill hon ändå varna för att dra för långtgående slutsatser. Det här är en riskfylld bransch där resultatet ständigt hänger samman med vilka modeller man har för dagen. Kameramobilen W750 och musikmobilen W800 har dragit bra den här perioden.

– Så har det kanske varit, men vi känner nu att vi har en betydligt bredare portfölj med flera produkter som hjälper till att dra: kameramobilerna, 3G-telefoner och musikmobilerna, säger Jan Wäreby.

– Nu kommer fler walkmanmobiler före jul samtidigt som konkurrenterna ännu inte fått fram sina modeller, vilket kommer att leda till ett starkt resultat också fjärde kvartalet och säkert också första kvartalet nästa år, fortsätter Helena Nordman-Knutson.

Annons

Under resten av året väntar lansering av ytterligare några enklare modeller.

– Att vila på framgångar från ett kvartal går inte. Vi utvecklar vidare och kommer med nya spännande produkter under nästa år, säger Jan Wäreby.

Enligt Sony Ericsson växer marknaden fortare än väntat. Bolaget skriver upp prognosen för den globala försäljningen under 2005 till 760 miljoner telefoner.

Av dem väntas cirka 50 miljoner vara 3G-telefoner och Sony Ericssons ledning räknar med att den marknaden nu ska ta fart på allvar.

En försäljningsökning på 29 procent under kvartalet är mer än vad mobilmarknaden vuxit som helhet. Det visar att Sony Ericsson tagit marknadsandelar under kvartalet.

TT

Annons