Finans Nyhet

290 miljoner i bonus

Publicerad

<pufftextlänk>På investmentbankerna i London är det glada dagar. 60 procent av de bankanställda väntar sig en högre bonus i år än förra året.</pufftextlänk> Och 21 procent tror att bonusstorleken kommer att vara 100 procent större i år än 2004. Goldman Sachs vd Hank Paulson belönas med 290 miljoner kronor för ett års slit.

Året 2005 har inneburit ett uppsving för investment bankerna. Med tanke på de miljarder som dragits in i år kan bonusarna uppgå till nära 9 miljoner dollar, eller mer, för duktiga bankers. Det skriver CNN.

För cheferna blir det dock ännu mer. Hank Paulson, Goldman Sachs vd, får en bonus för 2005 på totalt 37 miljoner dollar, en ökning med 28 procent jämfört med förra året.

Vd:n för Lehman Brothers, Richard Fuld, får en bonus på 14,9 miljoner dollar, 117 miljoner kronor.

Annons

Även Morgan Stanleys vd John Mack var nära en bonus på 28 miljoner dollar. Men han beslutade att inte ta emot mer än det som motsvarar hans arbete under de fem månader han varit på plats på banken. Bonussumman slutar därför på 11,5 miljoner dollar

John Macks beslut att inte ta emot en större bonus är även tänkt att stärka moralen hos anställda på Morgan Stanley, som – enligt uppgifter till FT – uttryckt missnöje över bonusnivåerna.

För majoriteten av de anställda på bankerna innebär slutet på detta år dock ett större tillskott i kassan än tidigare år. Enligt en undersökning av rekryteringskonsulten Morgan McKinley tror 60 procent av de bankanställda att de får en högre bonus i år än föregående år. 44 procent räknar med att bonussumman ökar med mer än 30 procent i jämförelse med 2004.

Annons

Bonusarna är därmed på högre nivåer än på flera år. Något som märks bland mäklare och lyxbutiker i Londons finanskvarter. I Canary Wharf, där flera av de stora investmentbankerna har sina europeiska huvudkontor, har butiksägarna redan märkt av att det blir mer i bonuskuvertet i år.

– Man hör många som kommer in och ser sig omkring och muttrar något om julbonusar, säger ett butiksbiträde på Bang & Olufsen till CNN.

Annons