Finans Nyhet

Plötsligt händer det: ICA Sverige sänker priser på över 300 varor

Taggar i artikeln

ICA Gruppen
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

ICA Sverige sänker priser till butikerna på över 300 varor med mellan 5 och 25 procent. Varorna omfattar både andra leverantörers och ICA:s egna märkesvaror. Samtidigt vill ICA fortsatt inte kommentera anmälan till Konkurrensverket

Realtid.se

Efter att ha analyserat 1 232 aktiebolag, cirka 13 000 årsredovisningar och jämfört geografisk prissättning identifierade entreprenören Jens Nylander misstankar om samarbeten och möjlig kartellverksamhet mellan ICA:s livsmedelsbutiker. Därför anmälde han ICA Gruppen till Konkurrensverket – något som Realtid skrev om förra veckan.

Nu kontrar ICA med att sänka priserna på bred front både för andra leverantörers och ICA:s egna märkesvaror inom kategorier som bröd, fågel, ost, chark, såser, skafferi, barnmat och hygienprodukter.

− Med den här breda prissänkningen så skapar ICA Sverige förutsättningar för alla ICA-handlare att sänka priserna till kunderna i sina butiker. Då varje ICA-handlare bestämmer över sitt sortiment och sätter sina egna priser så kommer kunderbjudandet och antalet artiklar variera lokalt mellan olika ICA-butiker. Hela ICA jobbar nu hårt för att hjälpa kunderna i det tuffa läge som råder och jag är därför mycket glad att vi nu i ett första steg tillsammans med några av våra leverantörer kunnat få till denna breda satsning trots det ansträngda läge som också hela livsmedelskedjan är i, säger Eric Lundberg, vd ICA Sverige i ett pressmeddelande.

Annons

De nya lägre priserna till butiker kommer att träda i kraft på tisdag, nästa vecka, och ska gälla i minst två månader.

Realtid har tidigare sökt ICA med anledning av Jens Nylanders anmälan, och komplettering, till Konkurrensverket, men har inte fått några svar på våra frågor.

− Vi noterar uppgifterna om en anmälan till Konkurrensverket. Det är upp till Konkurrensverket att bedöma om de vill inleda ett tillsynsärende. Vi avvaktar nu Konkurrensverket vidare hantering men vår uppfattning är att det är en väl fungerande konkurrens mellan ICA-butikerna, säger Jenny Gerdes, pressansvarig på ICA Gruppen AB, till Realtid.

Annons

Annons