Finans Nyhet

2000 evakueras från kärnkraftverk

Publicerad

2 000 personer evakueras från området kring ett kärnkraftverk i Japan som fått problem med kylningssystemet, uppger Kyodo.

2 000 personer evakueras från området kring kärnkraftverket i Fukushima i Japan som fått problem med kylningssystemet efter jordskalvet och tsunamivågen, uppger nyhetsbyrån Kyodo.

De som evakueras är folk som bor inom två kilometer från kärnkraftverket Daiichi i Fukushima, som ligger alldeles vid kusten, cirka tio mil söder om Sendai.

Tidigare bröt en brand ut vid ett kärnkraftverk i Onagawa i nordöstra Japan, men den branden rapporterades sedan vara släckt.

Annons

Myndigheterna utlyste en nödsituation, men kabinettssekreterare Yukio Edano betonade att det inte rådde någon fara för personer i omgivningen.

— Vi har utlyst ett kärnkraftsnödläge eftersom vi måste vidta alla tänkbara åtgärder. Men låt mig upprepa att det inte finns någon radioaktiv läcka och det kommer heller inte att bli någon, sade Edano på en presskonferens.

Enligt FN:s atomenergiorgan IAEA har alla kärnkraftverk i närheten av skalvområdet stängts av. Premiärminister Kan sade vid en presskonferens att det inte fanns några uppgifter om något radioaktivt läckage.

Annons

En upp till tio meter hög tsunamivåg svepte in över den japanska kusten norr om Tokyo och orsakade stora skador efter ett jordskalv som mätte 8,9 på Richterskalan.

Tidiga rapporter talade om minst 44 döda efter skalvet, men siffran väntas stiga snabbt.

— Skadorna är så enorma att det kommer att ta lång tid för oss att samla in uppgifterna, sade en talesman för den japanska polisen till AFP.

Annons

I kuststaden Ofunato i norra Japan har fler än 300 hus kollapsat eller spolats bort, uppger nyhetsbyrån Jiji Press.

Japan har bett USA:s styrkor i landet om hjälp i räddningsarbetet, uppger AFP.

På de direktsända bilderna visades hur vattenmassorna oerhört snabbt drog in över det låglänta landskapet och översvämmade fält, vägar och byggnader.

Människor i bilar och på motorcyklar flydde undan vattnet. Ändå var det många som inte hann undan utan i stället sveptes med av flodvågen.

USA:s tsunamivarningscenter varnar för flodvågor i Hawaii, Filippinerna, Australien, Nya Zeeland och längs hela kustområdet i Central- och Sydamerika.

Vid elvatiden rapporterades tsunamivågorna ha träffat Taiwan utan att orsaka någon större skada, rapporterar myndigheterna. På Marshallöarna och I Nya Zeeland har tsunamivarningen nedgraderats, uppger AFP.

Till Hawaii kan vattnet nå strax före klockan 14, svensk tid, uppger varningscentret och varningssirener kommer att ljuda på varje hel timme.

I Japan varnade japanska meteorologiska byrån på en presskonferens för fler tsunamivågor och uppmanade de som evakuerats att stanna kvar på sina evakueringsplatser.

I staden Hachinohe, längst upp i norr på Honshu-ön, har åtminstone fem stora fartyg kapsejsat. Ett av dem låg upp och ned med sitt röda skrov i luften. Bland de fartyg som sveptes iväg av vattenmassorna i Japan fanns ett fartyg med 100 personer ombord. Hur det gick för de ombordvarande är oklart.

Från Tokyo kom bilder på våldsamt skakande i affärer och på kontor. Ett oljeraffinaderi nära Ichihara utanför Tokyo står i brand efter skalvet, rapporterar AFP.

— Jag har aldrig sett något som det här förut. Vattnet nådde ända till järnvägsstationen, sade Ken Hoshi, tjänsteman i hamnstaden Ishinomaki i Miyagi-området till AFP.

Minst fyra miljoner människor uppges vara utan ström runt Tokyo. Landets snabbtåg, flyg och andra allmänna kommunikationer står stilla.

— Vi känner inte till några svenskar i det området som drabbades hårdast av skalvet, säger Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst och råder alla svenskar att följa nyhetsrapporteringen.

Enligt USA:s geologiska institut var skalvet det kraftigaste i modern tid i Japan.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, anser att det är så gott som säkert att fler skalv nu kommer att följa.

— Risken för efterskalv är i princip 100 procent, men de är förmodligen inte så farliga, säger han till TT.

Annons