Finans Nyhet

1.500 svenskar svindlade på miljoner

Publicerad
Uppdaterad

Totalt 1.578 svenskar har blivit svindlade i den norska pyramidspelsskandalen. Under förra året lockades de att köpa sammanlagt 4.720.870 aktier för 19.335.567 kronor i det norska bolaget The 5 Percent Community AS.

Olle Blomkvist

Sammanlagt 40.000 privatpersoner blev attraherade av de möjligheter som det norska pyramidspelsbolaget The 5 Percent Community förespeglade dem. Det stora flertalet är norska medborgare. Men antalet svenskar som lockades att satsa pengar är ansenligt – hela 1.578 svenskar finns på de listan över T5PC:s aktieägare som nu släppts. Realtid.se har gått igenom materialet och sammanställt samtliga svenska investerare och vi får en bild av att det är småsparare som i många fall satsat femsiffriga summor under förra året. Ofta såldes aktierna i poster på 1.777 aktier för cirka 4,10 kronor per aktie.

Av de 1.578 personerna har 67 låtit deras småföretag stå för investeringen. Det är bolag som HB Bröderna V Stedingk i Åkersberga, Västeråsbolaget Husbörsen i Mellansverige AB, Clarence Network i Nacka, Fritte Frakt i Täby, Sellucate i Åkersberga och new ageorienterade Wäxthuset AB på Väddö. Och många fler.

De trodde att de köpte aktier i ett bolag som skulle bygga upp ett internetvaruhus, men i själva verket verkar själva grundidén ha varit att gödsla ut aktier och få in färska pengar hela tiden.

Annons

Svindlarna bakom bolaget har utnyttjat konceptet för nätverksmarknadsföring. Enskilda personer värvade intresserade personer i sin närhet. I listan syns det som ett mönster. På många små orter finns mellan tio och femtio aktieägare, varav en innehar betydligt fler aktier än de övriga.

Det är orter som Avesta, Degerfors, Edsbyn, Frösön, Götene, Hallstavik, Hörnefors, Jokkmokk, Jönköping, Kåge, Malå, Nyköping, Offerdal, Råneå, Tanumshede, Trångsund, Tyresö, Vännäs, Åkersberga, Älvsbyn, Östersund, Öjebyn och Örbyhus. Det finns flera. Allra flest enskilda aktieägare finns i Lycksele med hela 72 små aktieägare med innehav på mellan 700 och 1.700 aktier. Och en man i Lycksele som skaffade sig 17.770 aktier, vilket motsvarar ett påstått nominellt värde på drygt 72.000 kronor.

I Stockholmsområdet har sammanlagt 184 personer investerat i T5PC.

Annons

Vad grundarna hade för avsikter är ännu oklart. Något internetvaruhus såg aldrig dagens ljus.

Och för det stora flertalet enskilda aktieägare gick det inte att sälja aktierna och få tillbaka en del av de pengar de investerat. Realtid.se sätter även frågetecken om det var aktier de köpte – kan det vara så att de bara trodde att de köpte aktier och i själva verket svindlades rakt av. Och efter det duperades av den webbplats med aktieinnehav T5PC riggade?

Den 18 november i år sprack bubblan. The 5 Percent Community gick i konkurs. Privatpersonerna som investerat i bolaget kan ha förlorat upp till 1 miljard kronor

Annons

Den norska utredningen som sväller hela tiden kommer framöver att klargöra de verkliga förhållandena bakom ekobrottsskandalen som i Norge är lika stor som Trustorhärvan i Sverige uppfattades.

Från T5PC:s norska ledning går trådarna till Sverige genom det svenska dotterbolaget och två personkopplingar.

T5PC:s svenska dotterbolag stod som Realtid.se uppgav i förra veckan registrerat på en adress som leder till Robert Hellman.

Hellman sa att han inte länge jobbade i bolaget och förnekade att han äger aktier i T5PC. I listan som släppts står Robert Hellmans uppgivna bolag, Businessmind Gothia Robert Hellman AB, för ett innehav på 2 miljoner aktier.

På tisdagskvällen svarar inte Robert Hellman i mobilen och väljer att inte ringa tillbaka sedan han fått Realtid.se:s meddelande.

I förra veckan frågade Realtid.se Hellman om han kände sig lurad av det norska bolaget.

– Det ska väl du skita i, svarade han. Kort och gott.

En annan storägare är Anna-Lena Waldenström i Dals Långed.

Du står som ägare till 728.000 aktier i The 5 Percent Community, hur mycket köpte du aktierna för?

– Det vet jag inte, det är min man som skött det där, svarar Anna-Lena Waldenström, 41 år, i Dals Långed.

Men stämmer antalet aktier som står på dig?

– Du får prata med Arne, säger hon och syftar på sin man Arne Longva, en av höjdarna i T5PC. De bor på samma adress i Dals Långed.

Arne Longva, 42 år, är dock inte anträffbar. När Realtid.se pratade med Arne Longva i förra veckan uppgav han att han slutade att arbeta för The 5 Percent Community i juni i år.

Arne Longva tillhörde det absoluta toppskiktet av T5PC. Han var med vid starten av T5PC och blev finansdirektör och styrelseledamot i bolaget.

Den tidigare bedrägeridömde norrmannen Jim Wolden kom i kontakt med Arne Longva redan 1993 enligt norska Nettavisen.

Under 2003 fick Longva sammanlagt 1,7 miljoner NOK utbetalt i form av lön.

Den 23 november slog polisen till mot T5PC och Arne Longva samt styrelseledamoten Jørn Tagge och den operative chefen Pål Roppen, uppger Nettavisen.

Nu utpekas Longva av de norska åklagarna som en av tre misstänkta för grov otrohet mot huvudman.

I listan över aktieägare som nu släppts står Arne Longvas bolag Longva Consult AB i Dals Långed, Bengtsfors kommun, som innehavare av 28,3 miljoner aktier. Något ingångsvärde på aktierna finns inte uppgivet. Arne Longva registerade bolaget den 12 augusti förra året och någon redovisning har därför inte hunnit inkomma till Bolagsverket.

Arne Longva tillbakavisar allt prat om kursmanipulation av T5PC-aktien.

– Det blev aldrig någon omsättning i aktien så den frågan är irrelevant, säger Longva till Nettavisen.

– Vi disponerade ytterligare aktier för vi ville inte att aktiekursen skulle rusa upp i himlen när handeln kom i gång, säger han och syftar på att norska artiklar spekulerat i att bolaget skulle värderas till nästan 4 miljarder kronor.

Nu är värdet försumbart.

Annons