Annons

Annons

"Stockholmsbörsen är en av de bästa i Europa"

Magnus Billing lämnar chefsposten på Stockholmsbörsen och blir vd på Alecta. För Realtid.se berättar han om nya jobbet och om hans 15 år på Nasdaq/OMX.

Magnus Billing är i dag vd för Nasdaq Nordics samt Nasdaq Stockholm och är även vice ordförande i Nordic Fixed income. Men nu har han utsetts till chef för tjänstepensionsjätten Alecta.

– Alecta är ett fantastiskt bolag och jag är otroligt stolt över att ha fått frågan att bli bolagets vd. Det kändes självklart att tacka ja till ett sådant erbjudande. Alecta är ett otroligt effektivt pensionsbolag som över tid levererat bra avkastning till låga kostnader och att få fortsätta på den resan känns som en förmån, säger Magnus Billing till Realtid.se.

Vad blir ditt huvudfokus?

Annons

Annons

– Jag kommer att fortsätta att arbetet med att nå Alectas vision och målbilder. Jag kan redan en hel del om Alecta, men när jag blir anställd vill jag såklart lära mig mer om Alecta i detalj, säger Billing.

Kommer du att sakna Stockholmsbörsen?

– Den ligger mig varmt om hjärtat och jag har varit på Nasdaq/OMX i 15 år. Det har varit en förmån och jag kommer att sakna mina kollegor och börsen som är en viktig aktör i finansbranschen

Vad är du mest stolt över?

– Jag är stolt över att ha fått vara en del av den utveckling som börsen genomgått. Jag har varit med om avregleringen 2007, skapandet av nordiska börsen och Nasdaq-OMX-transformeringen.

– Stockholmsbörsen är en av de bästa börserna i Europa och den attraherar mycket internationellt kapital tack vare den kvalité som finns i våra orderböcker.

Magnus Billing efterträder Staffan Grefbäck som avgår efter drygt fem år som vd på pensionsbolaget. Han var mellan 2001-2009 chef för Alectas kapitalförvaltning och tog över som vd 2009. Grefbäck har ännu inte meddelat vad han ska göra efter sin avgång.

– Han har däremot sagt att inte är intresserad av att gå in i ett operativt chefsuppdrag, säger Staffan Ström, informationschef på Alecta, till Realtid.se.

Pensionsjättens ordförande och tidigare S-finansministern Erik Åsbrink säger i en kommentar att han anser att Billing är "väl lämpad för uppdraget"

– Han besitter bland annat affärsmässighet och ledaregenskaper som passar väl in i Alectas företagskultur. Han har gedigna kunskaper om finansmarknaderna, ett stort kontaktnät, vana vid myndighetskontakter och en god förmåga att jämka samman olika intressenter, säger Åsbrink.

Billing har i dag flera styrelseuppdrag och är ledamot i Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden, Entreprenörskapsforum, Swedish house of finance, Federation of european securities exchanges – samt i Föreningen för Aktiefrämjande. Han är även medlem av ESMA's Securities market stakeholders group.

Han har sex månaders uppsägningstid, men tillträdesdatumet på Alecta är ännu inte spikat. Det är också fortfarande oklart vem som efterträder honom på Nasdaq/OMX.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons