Annons

Annons

Sitewide generic

Stenbecks gran är världens högsta

Nu är julgranen på Skeppsbron på plats igen. Det är tionde året i rad som Kinnevik donerar en gran till Stockholms stad. Och det är inte vilken gran som helst, utan världens högsta och kanske mest plastikopererade.

Realtid.se har pratat med John Strandberg på Investment AB Kinnevik som har varit med och arbetat med att få granen på plats.

Var hittar ni denna enorma gran någonstans?

– Vi hittar den i de Uppländska skogarna, eller trakterna där omkring. Den här granen hittade vi i Uppland. För tre veckor sedan kom den ned till Stockholm på ett otroligt långt släp. Vi var tvungna att köra in den till Skeppsbron mitt i natten för att det skulle vara så lite folk som möjligt ute.

Annons

Annons

Hur hög är årets gran och hur många julgransljus finns det i den?

– Årets gran är 38 meter hög och den har 5000 ljus i formen av glober. Sedan är det lite rosetter och polkagrisar också i den.

Har ni olika teman på hur ni dekorerar granen från år till år eller ser den alltid likadan ut?

– Granen har sett likadan ut alltid, med undantag för ett år. Under millennieskiftet ville vi göra något speciellt så då gick granen i silver. Annars har vi granen på Rockafeller plaza som förebild.

Det här är ju tionde året i rad som ni donerar en julgran till Stockholms stad. Hur kom ni på idén från första början?

– Idén var att skapa en stor julgran av amerikansk karaktär. Den traditionella julgranen på Rockefeller plaza i New York var vår förebild. Tanken var att få en sådan gran även i Stockholm.

Det börjar ju bli en tradition det här. Hur länge har ni tänkt fortsätta med den?

– Ja, det tror jag inte att någon har tänkt särskilt mycket på. Vi har gjort det här i tio år nu och vi tycker det är en trevlig tradition. Vi brukar få uppskattande brev så vi hoppas vi får fortsätta.

I Lissabon, Portugal, står det en julgran som är 75 meter hög och sägs vara den högsta i Europa. Kan det vara ett mål att slå dem nästa år med att ha en ännu högre gran här?

– Den där granen är inte riktigt. Det är bara en konstgjord avbild av en gran så vi tävlar liksom inte i samma division. Men vi vet att det finns klassiska, riktiga, stora julgranar i New York, London, Oslo, Helsingfors, Prag och Tokyo och vad vi vet så har vi alltid haft den största granen av de här städerna. Hittills har vi i alla fall alltid varit störst. Vi fick till och med ett erkännande från Rockefeller om att vår gran var störst. De sade att de skulle skicka en bronsplakett till oss där det stod att vi hade den största granen, men jag vet inte riktigt var plaketten blivit av.

Det finns ett rykte som säger att ni sågar av grenarna och sen sätter fast dem igen för att göra den så perfekt som den är. Är det sant?

– Ja, det stämmer faktiskt. Vi sätter dit lite extra grenar för att göra den ännu snyggare. Allting är gjort av riktig gran, men sedan får man snygga till den litegrann.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons