Annons

Annons

Sitewide generic

Scherman sluter fred med MTG

De forna fienderna TV 4 och MTG har plötsligt blivit bästa vänner. Tre av Fyrans kanaler kommer i april att finnas i Viasats programpaket och parterna förhandlar om utökat samarbete på fler områden.

För inte så länge sedan önskade TV 4:s vd Jan Scherman MTG bokstavligen åt helvete. Stenbecksfärens mediebolag var i flera år TV 4:s mest oönskade ägare och MTG:s styrelseledamöter anklagades för att sabotera styrelsesammanträdena och för att direkt motarbeta TV 4:s intressen.

Nu har MTG sålt sina aktier till Proventus och allt gammal groll är kanske inte glömt, men var åtminstone djupt begravet när Scherman och MTG:s vd Hans-Holger Albrecht på torsdagen presenterade sitt nya samarbete.

TV 4, TV 4 Plus och TV 4 Film kommer från och med den 21 april att finnas i Viasats programpaket. Huvudkanalen kommer att finnas i samtliga paket, TV 4 Plus ligger gratis i Viasat Guld och där kan också TV 4 Film beställas som tillägg.

Annons

Annons

Båda direktörerna underströk på en presskonferens att de fortfarande är konkurrenter, men avslöjade samtidigt att diskussioner pågår om ett utökat samarbete.

Mest nöjd av de båda verkade Jan Scherman vara. Han betecknade avtalet som både "historiskt", "oerhört bra" och "startpunkten för en ny era". 1992 kom 90 procent av TV 4:s intäkter från riksreklamen, i dag är den siffran nere på 67 procent. Avtalet med Viasat ger TV 4 nya intäkter, samtidigt som det ökar de nya kanalernas penetration med 5-7 procent.

Pengar luktar inte...

– I en värld där vi konkurrerar måste man kunna slänga käft med varandra och ta tuffa diskussioner. Men om det leder till att man bojkottar bra affärer vittnar det snarast om ett väldigt stort hål i huvudet. Om du vill kalla det att pengar inte luktar så är det din formulering, säger Jan Scherman.

TV 4 har i flera år haft ett distributionsavtal med Viasats konkurrent Canal Digital. Samarbetet med Viasat är inget brott mot det avtalet, hävdar Jan Scherman.

– Vårt distributionsavtal med Canal Digital ger oss rätt att finnas på alla plattformar. Vi har tittat på det väldigt noga och känner att vi är i vår fulla rätt att teckna det här avtalet.

TT

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons