Finans Nyhet

Riksgälden: ”Sveriges statsskuld minskar”

Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia Commons
Publicerad

Riksgälden justerar om prognoserna rejält i årets första statsupplåningsrapport, som publicerades på onsdagen. Därmed minskar upplåningen i statsobligationer ytterligare.

"En fortsatt stark svensk ekonomi bidrar till att statsfinanserna utvecklas bättre än Riksgäldens tidigare bedömning",  skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

Sammanlagt väntas underskottet i statsbudgeten uppgå till omkring 20 miljarder kronor i år.

Det är drygt 12 miljarder lägre än Riksgäldens tidigare prognos.

Annons

Högre inkomster från skatt på kapital och överinsättningar är några av anledningarna till statens förbättrade finanser.

Följaktligen planerar Riksgälden att låna mindre det kommande året: emissionsvolymerna sänks från 3 miljarder kronor till 2,5 miljarder kronor per auktion.

Auktionerna blir också färre till antalet.

Annons

Även upplåningen i realobligationer minskar, men emissionsvolymen i statsskuldsväxlar ligger fast på genomsnittliga 10 miljarder kronor per auktion.

Kvantitativa lättnader hjälper

Den svenska statskulden minskade även förra året.

Annons

Som ett resultat slutade Riksgälden emittera premieobligationer till allmänheten i december.  

"Det är naturligtvis tråkigt att behöva lägga en så populär och anrik sparprodukt på is, men vi håller dörren öppen för att återuppta utgivningen när den blir lönsam", konstaterar Riksgälden i sin årsrapport för 2016, som publicerades på tisdagen.   

Premieobligationer har helt enkelt blivit för dyra jämfört med statsobligationer, som Riksgälden numera emellanåt till och med får betalt för att emittera.

Det har i sin tur lett till minskade räntekostnader: "räntan på de nya lån som togs upp för att finansiera skulden var lägre än räntan på de lån som förföll", konstaterar Riksgälden i årsrapporten.

Att staten tidvis får betalt för att låna beror inte minst på Riksbankens minusränta och månatliga köp av obligationer  på öppna marknaden – penningpolitiska metoder som syftar till att stimulera inflationen.

Trots låg inflation – sannolikt en effekt av lägre neutral ränta globalt – fortsätter emellertid svensk ekonomi att gå bra, konstaterar Riksgälden, som räknar med en BNP-tillväxt på 2,3 procent 2017 och 1,9 procent 2018.

Sveriges statskuld uppgår till omkring 30 procent av BNP.

Annons