Finans Nyhet

Pfizer övervakar Peter Rost

Publicerad

Pfizer har anlitat en pr-byrå för att övervaka Realtid.se-skribenten Peter Rost.

Förra året betalade Pfizer cirka 200 miljoner kronor i böter i USA. Böterna var resultat av uppgifter om illegal marknadsföring som jag lämnat till FBI och det amerikanska justitiedepartementet.

Nu kan Realtid avslöja att Pfizer anställt det strategiska kommunikationsföretaget Robinson, Lerer & Montogomery i New York för att övervaka mina artiklar och tal.

Linda Robinson är ordförande för Robinson, Lerer & Montogomery och gift med James D Robinson III, som är ordförande för det stora läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb, som jag flera gånger skrivit om för Realtid.se.

Annons

Pfizer har vägrat lämna ut den information som Robinson, Lerer & Montogomery har samlat ihop om mig och hänvisar till ”attorney-client privilige” och säger att informationen är sekretessbelagd. Man menar att PR-företaget jobbar för företagets advokater och att informationen därför är skyddad.

Att Linda Robinsons företag varit mycket flitigt när det gäller att bevaka just mina artiklar är tydligt när man granskar deras övervakning av de online-artiklar jag skrivit i USA för tidningen Brandweek och min privata blog

Robinson, Lerer & Montogomery ingår sedan några år i reklamjätten Young & Rubicam, som i sin tur ägs av WPP Group plc.

Annons

Läkemedelsföretagen har blivit alltmer aggressiva under de sista åren när det gäller hur de handskas med kritiker och personer som ifrågasätter deras produkter.

Det har blivit vanligt att man till och med utövar direkta påtryckningar och försöker tysta läkare och forskare som inte stödjer bolagens mediciner. Man anställer även privatdetektiver, PR-konsulter och andra underleverantörer som tar fram information för att svärta ner meningsmotståndare.

Enligt en rapport från den amerikanska senaten så lyckades den tidigare forskningschefen på läkemedelsföretaget Glaxo, Tadataka Yamada, tysta en prominent kritiker som varnade för diabetesläkemedlet Avandia.

Annons

Det amerikanska läkemedelsverket skrev att Avandia hade förorsakat 83.000 hjärtattacker och senaten drog slutsatsen att om inte Glaxo hade tvingat vetenskapsmannen till tystnad, genom att bland annat kontakta hans chef, så skulle många dödsfall kunnat undvikas.

Ofta anställer läkemedelsbolagen tuffa agenter direkt från FBI och CIA. Pfizer är världens största läkemedelsföretag och chefen för säkerhetsavdelningen, John Theriault, är en tidigare FBI agent som till sin hjälp har han ett team av andra FBI-agenter och personer med liknande bakgrund.

Med den här typen av paramilitär personal är det lätt att det blir övertramp. Det var inte länge sedan som dataföretaget Hewlett-Packards ordförande, Patricia Dunn, blev anklagad för att ha anställt detektiver som spionerade på hennes egen styrelse och använde illegala metoder för att få fram information om bland annat deras privata telefonsamtal. Hon fick inte bara avgå, utan en kriminell förundersökning startades också och företaget tvingades betala nära 100 miljoner kronor i böter.

I Sverige avslöjades det förra hösten att Ericsson hade anställt detektiver som forskade fram personlig information om chefer som lämnat företaget för en konkurrent. Familj, vänner, ekonomi, bilar – och porrvanor, allt lyckades man ta reda på.

Så det är klart, om nu Pfizer har anställt Bristol-Myers Squibb-chefens frus företag för att spionera på mig så befinner jag mig i alla fall i gott sällskap.

Man får väl ta det som en komplimang. Det är inte alla journalister som har personlig övervakning av de multinationella jättarna.

Men smakligt är det inte.

Annons