Annons

Annons

Sitewide generic

Nu blir hon vd

Anna Cappelen befordras från marknadschef till vd på det Hotell Diplomat som hon tillsammans med sin far, lillasyster och två halvsyskon äger vid Strandvägen i Stockholm.

Anna Cappelen, 50, tar över efter den ett år äldre John Ekström, vars vice vd hon varit hittills parallellt med befattningen som marknadschef.

John Ekström har sagt upp sig för att jobba med recycling av laserskrivartoners i ett bolag han hittills drivit vid sidan av sitt jobb i hotellföretaget.

– Nu handlar det om att fortsätta jobba för att hotellprodukterna ska hålla en hög standard, och på så sätt möta den kraftiga konkurrensen och överetableringen som kommer, säger Anna Cappelen, och uppger att det fram till 2012 kommer att byggas 4000 nya hotellrum i Stockholm.

Annons

Annons

Vad har ni för beläggning?

– Vi ligger på ungefär samma nivå som övriga fyr- och femstjärniga hotell, runt 72 procent på helårsbasis. Och nyckeltalet "revpar", intäkt per tillgängligt rum, är bra jämfört med konkurrenterna.

Cappelens far Sune Malmström är styrelseordförande i Hotel Diplomat AB, och grundade hotellet samma år som dottern föddes. Fastigheten har enligt Dagens Industri, som skrev om hotellet för några år sedan, funnits i familjen sedan förra sekelskiftet. Till skillnad från dottern bor Sune Malmström inte i omedelbar närhet till hotellet, på Strandvägen, utan granne med IT-magnaten Tom Bryant-Meisner i Djursholm.

Hotel Diplomat AB ägs av Anna Cappelen och Sune Malmström samt Cappelens lillasyster, konsthandlaren Lovisa Malmström (pappan har klar röstmajoritet, 92 procent, tack vare röstdifferentiering, men systrarna äger försvarliga delar via B-aktier). Därutöver är även de två halvsyskonen Sune Jr och Linda ägare.

Anna Cappelen är gift med Fredrik Cappelen, som bland annat är styrelseledamot i Carnegie och Securitas samt ordförande i Byggmax. Fram till juni i år var han ordförande i sin svärfars förnamnsnamne Sune Svedbergs bolag, badrumsföretaget Svedbergs, men undanbad sig omval och efterträddes av Urban Jansson.

Anna Cappelen har inte varit vd förut, men säger att hon har stor nytta av sin makes stora erfarenhet därav.

– Jag får mycket tips. Han pratar väldigt gärna om lönsamhet och strategi och mål och utveckling. Och även pappa Sune är väldigt engagerad och en bra coach i sammanhanget.

Sune Malmström är tredje generationens ägare av fastigheten på Strandvägen, och Anna Cappelen följaktligen fjärde. Ursprungligen köptes fastigheten 1917 av Sune Malmströms morfar Carl Bergsten (inte den kända arkitekten, utan en affärsman, säger Anna Cappelen), som hyrde ut bostadslägenheter. Efter Kreugerkraschen flyttade hyresgästerna ut och ersattes av ambassader, samt av "Strandvägspensionatet" på första våningen.

Därur föddes idén med hotell i hela huset. Sune Malmström köpte sedan ut sina syskon på 60-talet.

Under det räkenskapsår som slutade sista augusti 2009 omsatte Hotell Diplomat AB, där även hotellrörelse i Åre ingår, 130 Mkr och gjorde ett rörelseresultat på 8 miljoner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons