Annons

Annons

Sitewide generic

Lapidus går över till tecknat

Jens Lapidus vill ta nya tag. Därför blir tredje delen i hans bästsäljande trilogi böcker – en seriebok! I boken som ges ut i april bryter krig ut i Stockholms undre värld.

Advokaten och författaren Jens Lapidus förnyar sig när det är dags för tredje delen i trilogin med spänningsromaner. De populära böckerna handlar om Radovan och en rad andra karaktärer runt Stureplan.

De tidigare två böckerna Snabba cash och Aldrig fucka upp har blivit enorma försäljningsframgångar och den förstnämnda ska bli biofilm.

Nu väntar dock förändringar. Jens Lapidus, advokaten med en lyckosam sidokarriär som deckarförfattare, prövar nya grepp och satsar på en seriebok, eller en grafisk roman om man så vill.

Annons

Annons

Jens Lapidus är nämligen sedan länge en flitig serieläsare. Tillsammans med den internationellt erkände illustratören och serietecknaren Peter Bergting sitter han och skapar del tre i trilogin med Stockholm noir. Samarbetet kallas unikt och "det första i sitt slag" i SVT:s Kulturnyheterna.

– För mig är det en utmaning att ha lärt mig ett nytt sätt att berätta på, eller jag håller på att lära mig det sättet. Jag måste tänka om. Där jag annars skriver någonting måste jag här hålla tillbaks texten och låta bilden berätta. Och det gäller allt, det gäller berättarröster, tankar som karaktärerna har, dialog. Man måste låta liksom låta bilden berätta på ett annat sätt, säger Jens Lapidus i programmet.

Vidare säger Lapidus att hans tidigare böcker blivit lästa av väldigt många som i vanliga fall inte läser böcker. Nu hoppas han på att kunna locka medelålders kvinnor att läsa en grafisk roman.

Titeln? Gängkrig 145. På omslagsbilden till boken ser vi en man med en tatuering på ryggen: "Röda linjen south". Boken bygger vidare på karaktärer från aldrig fucka upp. Våldet eskalerar och ett regelrätt krig bryter ut i Stockholms undra värld.

När författaren och tecknaren diskuterar serieboken i tv-inslaget pratar de om karaktärer som tränar på gym och brukar rohypnol.

Den grafiska romanen har fått ett fantastiskt uppsving och anseende de senaste åren. Dagstidningarnas kultursidor tar dem på allvar och de har fått ett brett berättigande som självständig kulturyttring. Tecknat behöver inte längre betyda skämtstrippar med tre-fyra rutor.

På 1980-talet kom bland annat Alan Moores tre banbrytande verk Watchmen, som kommer som långfilm nästa år, samt de redan filmbekanta From hell och V for Vendetta. Sedan dess har det bara växt.

Joe Sacco vann American Book Award för sitt verk Palestine, som har formen av ett reportage. Marjane Satrapi är en annan prisad serieskapare som gjort Persepolis, för övrigt utgiven i en samlingsvolym på svenska som nyss även kom i pocket. Filmversionen av Persepolis hade i fjol biopremiär, med röster av stjärnor som Sean Penn och Cathérine Deneuve.

Jens Lapidus seriebok ges ut av förlaget Wahlström & Widstrand i april 2009.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons