Annons

Annons

Sitewide generic

betsivivancogoldberg_505x300.jpg

Foto: Ernst Henry Photography

Vässa stilen för karriären

Att framhäva sin personlighet med rätt kläder och accessoarer är viktigt för karriären. Det menar stilcoachen Betsabé Vivanco Goldberg.
– Men det behövs ingen make-over utan det räcker att vässa sin stil, säger hon.

 

Betsabé Vivanco Goldberg har lång erfarenhet av att hjälpa människor att hitta sin professionella stil. Hon är utbildad kläddesigner och coach, och har stor kunskap inom färg och form. Färdigheter som hon kombinerar i sin roll som stilcoach.

Betsabé, eller Betsi som hon brukar kallas, har på senare år profilerat sig mot företagsledare. Kunderna är uteslutande män.

– De har blivit mer medvetna om kläderna de bär. Flera som kommer till mig vill ha hjälp att signalera mer makt.

Annons

Annons

Hur man signalerar det är individuellt menar hon.

– För en kund handlade det om att visa sin karisma med andra färger. På det sättet kunde han hålla föredrag och få med sig sina medarbetare på ett helt annat sätt. En annan kund hade helt fel former på sig. Det såg ut som kläderna var ute och gick med honom. Men jag hittade former som passade, och då blev han en helt annan människa som sträckte på sig. Mycket handlar om självsäkerhet, för där sitter makten.

Generellt ser Betsi att många, oavsett vad de jobbar med, gömmer sig bakom sina kläder istället för att framhäva sig själva.

– Min vision är att få människor att verkligen blomma, och det handlar inte om att ändra stil, för till skillnad från mode så är den ganska bestående. Men man kan alltid vässa sin stil, betonar hon.

När konkurrensen om jobben är stor gäller det att använda alla medel som står till buds, och då är även utseendet en viktig parameter.

– Kläder är ett kommunikationsverktyg. Skriver man i sitt cv att man är noggrann måste man även visa att man är noggrann med detaljerna man har på sig. Utsidan ska matcha insidan. Man måste framförallt matcha dem man möter, försöka matcha utan att tappa bort sig själv. Vill man förmedla makt ska man göra det, förtroende, ja, då ska man göra det.

Men hur gör man då? Enligt Betsi handlar det inte om att lägga ner tusen timmar på att klä sig rätt varje morgon.

– Tvärtom. Det ska vara lätt och enkelt. Allt i garderoben ska passa med allting. Sedan är det är bara ut och köra, och man känner sig snygg och bekväm. För det ska man inte sticka under stolen med: Alla vill vara snygga!

En kvinna som är värd att lyfta fram i sammanhanget är SEB:s vd Annika Falkengren. Hon kombinerar personlighet med stil tycker Betsi.

– Många kvinnor apar efter män och sätter på sig en dress. Men man kan vara seriös utan att bära dress, som Annika. Istället använder hon koftor, tröjor och kjolar av fin kvalitet. Hon bejakar sin kvinnlighet med utsläppt hår och smycken. Det här gör att kvinnliga chefer på SEB också kan skippa dressen. Det sprider sig neråt i organisationen.

Bland manliga vd:ar är Robert Andreen på Nordic Capitals ett föredöme tycker hon. Betsi visar en bild på Andreen i en grå kostym med en snygg slips som sticker ut lite.

– Han är stilig, nästan fläckfri.

Tror du att han fått hjälp?

– Ja, den där slipsen köper man inte själv, konstaterar hon.

Betsis tre bästa stiltips för karriären

1. Våga vara personlig och autentisk. Tänk: Vad gör mig unik.

2. Våga använd färg som lyfter din personlighet.

3. Ta hjälp om du känner dig osäker av en professionell stilkonsult.

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons