Annons

Annons

Sitewide generic

businessstudents534x261.jpg

Adecco låter studenter söka sommarjobb som bolagets koncernchef i totalt 43 olika länder.

Student? Så blir du koncernchef i sommar

För sjätte året i rad söker Adecco Sverige en vikarie för sin CEO augusti. En student väljs ut efter att ha genomgått olika ledartester.

– Vi gör detta för att bygga relationer med studenter redan under studietiden och för att de ska ha oss åtanke när de är färdiga med sina studier. Vi ser att det finns ett stort behov av akademisk kompetens inom många områden, framför allt inom IT, teknik och ekonomi, säger Charlotte Nordén, informations- och marknadschef på Adecco.

Och studenten får minst sagt lön för mödan, närmare bestämt 100.000 kronor.
 

Vad får vd-vikarien för befogenheter? 
– Man får inte göra några företagsuppköp, men tilldeles däremot uppgifter som ska lösas under tiden på Adecco. Till exempel se över resultaten i våra kund- och medarbetarundersökningar, analysera en ekonomiskt rapport samt pitcha idéer till en marknadsaktivitet. Sedan får man hålla i ett företagsledningsmöte och förstås träffa våra kunder och kandidater.

Adecco i Sverige och Norge var först med att ta in studenter som vd-vikarier. Men nu kan man söka sommarjobb som bolagets koncernchef i totalt 43 olika länder. Nytt för i år är att de studenter som får det åtråvärda vikariatet tävlar mot varandra om att få vara CEO på global nivå på Adeccos huvudkontor i Zürich.

Annons

Annons

Charlotte Nordén säger att initiativet hittills varit väldigt lyckat. 

– Vi har haft duktiga kandidater som varit hos oss och som fått god arbetslivserfarenhet, men samtidigt gett oss i ledningen nya perspektiv. Sara som vikarierade förra sommaren drillade till exempel oss i ledningsgruppen i jämställdhetsfrågor och som avslutningspresent fick vi en bok av Sheryl Sandberg [amerikansk företagsledare och jämställdhetsdebattör, reds.anm.].

Hur har det då gått i karriären för dem som har testat vara Adecco-vd? Charlotte Nordén berättar att en läser en masterutbildning på Stanford, en annan är strategikonsult och en tredje var under en tid kontorschef för ett av Adeccos IT-kontor. Han har dock gått vidare i karriären. 

Skulle ni rekommendera andra studenter att vikariera som vd?
– Ja, definitivt. Det är en erfarenhet som ger insikter i hur det fungerar i en företagsledning och som hjälper en att bygga sitt personliga nätverk.

Så söker du sommarvikariatet

För att vara med i kampen om att bli Adeccos koncernchef för en månad i sommar måste du först ladda ner appen Ledartestet till din smartphone. 

Där får du testa dina ledaregenskaper under tre dagar för att se om du har vad som krävs. Sedan tar en lång urvalsprocess vid som avslutas med att åtta kandidater får göra upp om det prestigefyllda sommarjobbet i Assessement Center.

Utöver erfarenheten av att involveras i flera för Adecco affärskritiska beslut, en lön på 100 000 kronor och ett 6 månaders mentorskap med Adeccos ordinarie koncernchef Per-Arne Gulbrandsen 

Årets koncernchefsvikarie har även chansen att bli global CEO för Adecco och bossa över medarbetare i 60 länder.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons