Annons

Annons

IT-kompetensen låg i bankstyrelser

Den låga IT-kompetensen i nordiska bankstyrelser kan få dramatiska konsekvenser, enligt en ny rapport. "Det är oroväckande."

I undersökningen ingår åtta av Skandinaviens största banker, varav fyra svenska.

Och rapporten visar att bara 5 procent av bankernas styrelsemedlemmar har professionell erfarenhet från IT-branschen.

Det kan jämföras med USA där motsvarande siffra är 16 procent, respektive 14 procent i Storbritannien, 8 procent i Australien och Japan samt 7 procent i Tyskland.

Annons

Annons

– Det är oroväckande att se den diskrepans som präglar den skandinaviska bankvärlden. Samtidigt som nya digitala lösningar och konkurrenter sätter stor press på bankerna och deras affärsmodeller har en försvinnande liten andel av styrelserna den kompetens som behövs för att hantera förändringen, säger Anette Tånneryd, ansvarig för Financial Services på Accenture Sverige.

Accenture har i en annan rapport även undersökt hur den nordiska bankmarknaden påverkas av digitaliseringen.

Och ett tydligt resultat är att de nordiska bankernas riskerar att förlora en tredjedel av sina intäkter fram till år 2020 till följd av lägre marknadsandelar och pressade marginaler.

– Bara mellan 2013 och 2014 tredubblades investeringarna i fintech. Men det här är inget nytt i vår del av världen. Avanza och Nordnet är redan etablerade inom privatsparande. Klarna inom betalningar och exempelvis Lendo inom långivning och så vidare. Det här är konsekvenser som kan drabba de stora bankerna om de inte väljer att agera, säger Anette Tånneryd till Realtid.se.

Hon ser nu dock att de gamla aktörerna tar utmaningarna på allvar och menar att de har goda förutsättningar att vända trenden.

– De sitter på en guldgruva om de väljer att agera. De äger sina kundrelationer och har en fantastisk mängd data och kundinformation som gör det möjligt att bygga tjänster, nätverk och ekosystem för mervärde som de nya aktörerna inte kan dra nytta av på samma sätt, säger Anette Tånneryd.

Men bankerna måste också satsa mer på att förbättra kundupplevelsen.

– Det blir ett allt viktigare konkurrensmedel, liksom ökad tillgänlighet, personlig service och flexiblitet, säger Anette Tånneryd.

Är de tradtionella aktörerna tillräckligt snabbfotade?

– Jag skulle önska att det gick fortare bland de etablerade, stora aktörerna. Men det är stora organisationer fast i sin historik. Det är inte bara att trycka på en knapp och förändra över en natt.

Låg IT-kompetens

• Endast 3 procent av vd:arna på världens banker har professionell erfarenhet av IT.

• På 47 av de 109 bankerna som ingick i undersökningen finns det inte en enda styrelsemedlem som har professionell IT-erfarenhet.

• I Nordamerika har 12 procent av styrelsemedlemmarna stor IT-erfarenhet. Motsvarande siffra för Europa och Asien är 5 procent.

Källa: Accenture

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Stjärnor på Berns

Den 7 september arrangerade Svenskt Ledarskap och Women Executive Search en paneldiskussion på Berns Salonger i centrala Stockholm. Temat var slaget om stjärnorna och framtidens ledarskap. Panelgäster var Lars Strannegård, Handelshögskolan i Stockholm, Katarina Berg, Spotify, Fabian Bengtsson, Siba/Netonnet, Stina Bergfors, United Screens och Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap. Moderator var Anna Stenberg, Wes.
Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap och Mats Wahlfeldt, Combitech.
Pernilla Englund, Sylog Sverige och Jörgen Bergström, Saab.
Arrangörerna Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap, (längst till vänster) och Anna Stenberg, Wes, (mitten i brunt) samt övriga i arrangörsteamet.
Tomas Rimeika, Rimeika retorik, Elin Ljung, Ratos och Birgitta Ståhl, Kreab.
Charlotte Rylme, Business Sweden
Bengt Eliasson, BusinessON, Karin Wigart, Svenskt Ledarskap och Roger Martinsson, Furniturebox
Andrea Pohn, Inhouse och Ulrika Evans, Panagora.
Torbjörn Claesson, Haldex
Josefine Hedebark, McKinsey.
Greta Ek, Aktieinvest.
Paulina Buchet, Ecster.
Helena Alexandersson och Victor Vennström, bägge från Tele2.
Constanza Lemuz Rodriguez och Sara Ekström, bägge från iZettle.
Anders Sewerin, Anders Sewerin & Company och Hanne Engberg, Medius.
Amanda Dahlberg, Anne Smitt och Jens Ekelund, Realtid Media.
Wu Jing framförde ett vackert musikstycke för de cirka 200 gästerna.