Annons

Annons

Hit gick miljonerna

UPPDATERAD En veckas krogrunda för 188.000 kronor kompletterat med weekendresor till Paris och Las Vegas. Realtid.se har kartlagt var Magnus Tholéns stulna miljoner tog vägen.

Magnus Tholén var tidigare ekonomichef på medicinteknikbolaget Diamyd och senare hade han samma jobb på Paynova, som sysslar med säkra betalningar över nätet.

Under perioden 2002-2007, påstår åklagaren Erik Fågelsbo, att Magnus Tholén svindlat sina två arbetsgivare på cirka 5 miljoner kronor.

Realtid.se har granskat Tholéns kortfakturor och de avslöjar en lyxkonsumtion som efter hand tar sig rent groteska proportioner.

Annons

Annons

När hjulen snurrade som snabbast kunde Tholén, som på Stureplan gick under öknamnet Champagnekungen, lätt bränna 50.000 kronor på en helg.

– Magnus Tholén festade ofta med ett kompisgäng, säger en källa.

I gänget ingick, förutom Magnus Tholén, bland andra Victor Appelqvist, marknadschef på Gina Tricot och Rikard Darville, bankman på Crédit Agricole Indosuez.

– Jag förnekar bestämt att jag ingått i något gäng. Däremot har jag träffat Tholén ute på krogen, precis som så många andra, säger Victor Appelqvist.

Richard Darville avböjer att kommentera uppgifterna.

Gänget beställde så kallade drinkbord på Sturecompagniet, Spy Bar, Café Opera och V, där gästerna förväntades beställa in helrör med vodka och magnumflaskor med champagne.

– Tholén ville gärna bli fotograferad, gärna med flaskorna i högsta hugg, säger en källa.

Särskilt på somrarna var det populärt att beställa in magnum champagneflaskor för 8 000 kronor styck, som man sedan sprutade ner sig själv och omgivningen med. Allt för att visa att man hade råd.

En annan av Tholéns specialare var att dricka skumpa direkt ur flaskan med ett sugrör.

Men en gång gjorde Magnus Tholén misstaget att spruta ner Kristoffer Ahlbom, mäktig man på Stureplansgruppen.

– Jag tyckte det var på tiden att sommarstämningen kommer till Sturecompagniet, lär Magnus Tholén ha försvarat sig.

Men tilltaget uppskattades inte av Ahlbom som portade Tholén under några månader.

Traditionen tog man sedan med sig till Båstad i Skåne och Saint Tropez på Franska Rivieran där man sprutade champagne i poolen.

Magnus Tholén beskrivs som glad, omtyckt, omgiven av många kvinnor, väldigt trevlig och social. Han kände många människor och han gillade att bjuda friskt.

Men folk i hans omgivning förstod aldrig vad han jobbade med och varifrån pengarna kom.

I början låg Tholéns privata månadskonsumtion på något sånär rimliga nivåer, med tanke på att han hade ett välavlönat jobb. Under 2003 låg hans Eurocardfaktura på cirka 35.000 kronor i månaden.

Men redan nu har Tholén börjat beställa in dyr champagne när han är ute och festar. I november 2003 betalar han till exempel 8.000 kronor för champagne på Kharma.

Men ganska snart rusade utgifterna i höjden, för att ofta ligga på runt 100.000 kronor i månaden och därutöver i ren lyxkonsumtion.

En typisk krogrunda några sommarnätter i juni 2006 kunde se ut så här:

·Söndag 18 juni; hyra av limousine, restaurang Halv trappa samt Café Opera. Notan slutar på 40.500 kronor.

·Måndag 19 juni: Diplomat - 10.241 kronor

·Onsdag 21 juni: Café Opera, Berns och Camera - 49.949 kronor

·Fredag 23 juni: Seglarrestaurangen i Sandhamn, Diplomat - 34.000 kronor

·Lördag 24 juni: Seglarrestaurangen i Sandhamn och Värmdö Golf - 53.330 kronor.

På en veckas festande på krogen bränner alltså Tholén drygt 188.000 kronor.

Efter hand började Magnus Tholén också att resa utomlands i ett allt snabbare tempo. I december 2003 reser han till London över helgen och shoppar loss för 27.000 kronor på bland annat Gucci och Harrods. Men det ska bli mer, mycket mer.

I april 2004 är det dags för en weekendresa till Rom. Notan slutar notan på knappt 17.000 kronor exklusive flyg.

Semestern i juli 2004 tillbringar Tholén på grekiska Mykonos och den går lös på över 38.000 kronor, inklusive flyg.

Hoppar vi fram till i maj 2005 så spenderar Tholén en lyxhelg i Paris. Han shoppar kläder på Dolce & Gabana för knappt 5.000 kronor och checkar in på Four Seasons för 28.000 kronor. Totalt kostar långhelgen i Paris 43.000 kronor, flyget oräknat.

I juni bär det av till USA. Under en vecka besöker Tholén bland annat San Diego och Las Vegas, där han bor på berömda Hotell Bellagio. Bara hyrbilen går på 20 000 kronor. Totalt landar notan på 50.100 kronor.

På vägen hem stannar Tholén till i Paris ett par dagar, vilket kostar ytterligare 14.200 kronor.

I juli är det dags för en tripp till Mallorca. Notan slutar på 19.000 kronor.

I augusti 2005 bokar Tholén en resa till Franska Rivieran. Han bor på Hotel Carlton i Cannes, byter till Majestic efter ett par dagar och i Saint Tropez checkar han in på Hotel Byblos. Besöket på Franska Rivieran varar i tio dagar och kostnaden uppgår till drygt 80.000 kronor.

Och så där rullar det på: Weekend i London - 66.900 kronor, en vecka i USA - 66.783 kronor.

Hektiskt resande

Förutom festandet på krogarna runt Stureplan ägnade sig Magnus Tholén åt ett intensivt resande. Här ut utdrag av hämtat från Tholéns kortfakturor.

2003

December - London

2004

Januari - St Lucia

April - Rom

Juli - Mykonos

2005

Maj - Paris

Juni - USA och Paris

Juli - Mallorca

Augusti - Franska Rivieran

2006

Januari - London

Juni - USA

December - Riga, London

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons